Det är svårt att svara på om det är artros utan en undersökning. Artros är en långvarig ledsjukdom som oftast börjar i stigande ålder men den förekommer även i yngre åldrar. Tung och monoton belastning på höft- och knäleder under en lång tid samt idrottsskador, såsom menisk- och korsbandsskador i knäna, ökar risken för artros.
Det som är ”bra” med artros är att du inte behöver gå till en läkare, som ändå inte kan göra så mycket. Prata med din vårdcentral och be om en tid hos en sjukgymnast/fysioterapeut. Hen kan hjälpa dig och bedöma om det är artros eller inte, och kan också ge dig ett träningsprogram för att stärka upp musklerna runt knät. Det är standardbehandling idag vid artros.
Om det verkligen är artros ska du be om att få komma till en artrosskola. På artrosskolan får deltagarna lära sig mer om sin sjukdom och hur man kan träna på bästa sätt. Forskning visar att 15 till 20 procent av dem som går artrosskola kan sluta med ledrelaterade läkemedel.
LÄS MER: GUIDE: Välj rätt behandling vid artros
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.