olämpliga läkemedel
Äldre människor får allt färre olämpliga läkemedel. Foto: freepik - www.freepik.com

Allt färre olämpliga läkemedel till äldre

Den andel av befolkningen över 80 år som har hämtat ut olämpliga läkemedel på recept har sjunkit med över 60 procent under åren 2010–2020. Det visar ny statistik som presenterades av Apoteket idag i samband med ett digitalt seminarium om äldre och läkemedel från sitt huvudkontor i Solna.

Olämpliga läkemedel är läkemedel som har hög risk för biverkningar hos äldre.

– Trenden är tydlig. Användningen av olämpliga läkemedel hos äldre minskar kraftigt. För oss är säker och effektiv användning av läkemedel för äldre högsta prioritet. Det är fint att se hur förskrivningen går nedåt men det finns mer att göra på det här området och här ser vi att apoteken med våra farmaceuter är en viktig del för att höja kunskapsnivån, säger Apotekets chefsfarmaceut Louise Skalin.

60 % färre olämpliga läkemedel

Den nya statistiken bygger på uppgifter hämtade från Socialstyrelsens statistikdatabas. Den andel av befolkningen över 80 år som hämtat ut olämpliga läkemedel på recept har sjunkit från 31 procent 2010 till 11,7 procent 2020 – en minskning med över 60 procent. Andelen äldre över 80 år som har hämtat ut tio eller fler läkemedel på recept har under tioårsperioden konstant legat på drygt 46 procent. 2020 uppgick siffran till 46,4 procent.

– Vi är mycket nöjda med det samarbete som vi har med pensionärsorganisationerna PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna inom projektet Koll på läkemedel. Vi vill nu utveckla det samarbetet, bland annat genom att ytterligare förstärka informationen och öka medvetenheten om hur läkemedel ska användas, säger Mats Wennberg, ordförande i styrgruppen för projektet Koll på läkemedel.

– Apoteket samverkar också i branschen och med myndigheter för att åstadkomma förändringar. Som exempel bidrar Apoteket nu aktivt i den försöksverksamhet kring farmaceutiska tjänster som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket leder ihop med apoteksbranschen och andra aktörer. Äldre med läkemedel kan vara en viktig målgrupp för de farmaceutiska tjänster som nu utvecklas, säger Louise Skalin.

Källa: Apoteket.

LÄS MER: Allt du behöver veta om biverkningar.

 

olämpliga läkemedel

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
olämpliga läkemedel

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

BIVERKNINGAR?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
biverkningar, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.