Det svenska företaget Bioarctics läkemedelskandidat lekanemab bromsade klinisk försämring vid Alzheimers sjukdom med 27 procent jämfört mot placebo, enligt preliminära resultat från en fas 3-studie.
Resultatet skulle kunna bana väg för det första EU-godkännandet av ett läkemedel som påverkar den underliggande amyloid-processen vid sjukdomen.
Lekanemab är en antikropp som blockerar så kallade protofibriller av ämnet beta-amyloid, vars ansamling i hjärnan vid alzheimer antas vara drivande i sjukdomen. Tidigare har en lång rad av liknande läkemedel misslyckats i avgörande studier.
De nya resultaten är än så länge bara presenterade i ett pressmeddelande från Bioarctics samarbetspartner Eisai, ett japanskt läkemedelsföretag, men de ska beskrivas i närmare detalj vid en vetenskaplig kongress i november.
Studien omfattade nästan 1 800 patienter med tidig Alzheimers sjukdom som lottades till infusioner av lekanemab eller placebo varannan vecka.
Efter 18 månaders uppföljning hade deltagarna i lekanemabgruppen 0,45 poängs minskad försämring på skalan Clinical Dementia Rating-Sum of Boxes, CDR-SB, jämfört med placebo – vilket alltså motsvarar 27 procent relativ bromseffekt.
CDR-SB, som var primärt effektmått i studien, är en skala som går från 0 till 18, där högre poäng motsvarar värre demens. Skalan mäter både kognitiv funktion och hur personen fungerar i vardagen.
Läkemedlet har tagits fram av Bioarctic, vars grundare professor Lars Lannfelt länge haft hypotesen att det är de så kallade protofibrillerna av beta-amyloid som är skadliga för nervcellerna vid Alzheimers sjukdom.
Eisai räknar med att lämna in en ansökan om godkännande för lekanemab till den europeiska myndigheten EMA senast första kvartalet 2023.
Källa: Dagens Medicin
LÄS MER: Hjälper Madopark mot frontallobsdemens?