bromsmedicinen alzheimers
Bromsmedicinen alzheimer. Foto: Gerd Altmann från Pixabay

Första riktiga bromsmedicinen mot Alzheimer kan vara på väg

Den första riktiga bromsmedicinen mot Alzheimer kan komma ut på den amerikanska marknaden redan under 2021. Det blir det största genombrottet för forskningen kring ett nytt läkemedel på flera decennier. Miljoner patienter världen över kan för första gången någonsin få en medicin som verkligen bromsar förtviningen i hjärnans celler.

Det är det amerikanska läkemedelsbolaget Biogen som ligger längst fram i forskningen, som också har sökt ett snabbspår för läkemedelssubstansen Aducanumab hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Om det godkänns blir det i så fall den första bromsmedicinen mot Alzheimer någonsin, och det första läkemedlet på 17 år. Det är ett läkemedel som visat sig kunna angripa och bromsa bildningen av det sk placket i hjärnan, som orsakas av proteinet beta-amyloid.

– FDA är angelägna om att snabbt få fram ett läkemedel mot Alzheimer och kommer därför troligen någon gång i vinter eller våren 2021 ge ett villkorat godkännande, tror Anne Börjesson-Hanson, ansvarig läkare för kliniska prövningar på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

– Det kommer i så fall innebära att bromsmedicinen kommer ut på den amerikanska marknaden redan om ett år, och i Europa och Sverige om ca två år.

Det här blir i så fall det största genombrottet för forskningen kring Alzheimer på decennier. Miljontals patienter kommer att få sina besvär bromsade och sina friska liv förlängda. Går man in i mycket tidiga skeden kan utvecklingen mot Alzheimer troligen helt stoppas. Det blir ett ljus i ett annars kompakt mörker.

Men ett troligt godkännande innebär inte att gåtan Alzheimer är löst. Eller att alla som idag har diagnosen kan andas ut.

  • Bara de patienter som är i ett mycket tidigt skede av sjukdomen kommer att få bromsmedicinen.
  • Medicinen tas intravenöst en gång i månaden, vilket ställer hårda krav på kontroll och vilka som kan ge behandlingen.
  • Aducunamab har påvisbara och allvarliga biverkningar vilket gör att patienter som kommer att få medicinen måste genomgå noggranna kontroller med magnetröntgen både innan och under behandlingen.
  • Priset är ännu inte satt vad medicinen kommer att kosta per patient, men sannolikt blir den minst tio gångare dyrare än dagens symtomlindrande medicin, kanske uppemot en kvarts miljon per patient och år. Det blir en hård belastning på sjukhusens ekonomi eftersom den lämpliga målgruppen bara i Sverige ligger på 10-20 000 patienter.
  • Sjukhus och läkare kommer att ställas inför svåra etiska avvägningar om vad några års förlängt liv är värt, och vilka som i så fall kommer att erbjudas denna bromsmedicin.

Aducunamab är baserad på antikroppar som angriper det specifika proteinet beta-amyloid vilket orsakar plackbildning i hjärnan. I likhet med aducunamab så är flera läkemedelskandidater på gång. Svenska forskare utvecklar nu en annan mycket lovande antikropps-läkemedelskandidat, BAN2401 där en klinisk Fas-3 studie nu pågår för läkemedlet, b la deltar ett flertal svenska patienter med tidig Alzheimerdiagnos i studien.

Journalisten Henrik Frenkel är ambassadör för Alzheimerfonden och själv drabbad av Alzheimer. Här kan du läsa hans grundliga genomgång om den nya bromsmedicinen.

Källa: Alzheimerfonden

LÄS MER: Gurkmeja och kokos hjälper inte mot demens.

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.