Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har snabbgodkänt en ny Alzheimermedicin. Läkemedlet bromsar den kognitiva försämring som uppstår hos alzheimerpatienter. En ansökan är även inlämnad inom EU.
Läkemedlet baseras på en upptäckt av den svenska forskaren Lars Lannfeldt, professor vid Uppsala universitet. Det marknadsförs under namnet Leqembi, och innehåller antikroppen lecanemab som riktar sig mot proteinet beta-amyloid. Beta-amyloid anses av många forskare vara en av orsakerna till Alzheimers sjukdom.
Forskningen som ligger till grund för godkännandet i USA har skett i samarbete med det svenska forskningsföretaget Bioarctic, och deras partnerföretag, japanska Eisai.
Läkemedlet godkänns specifikt för patienter med mild eller tidig alzheimer. Det hjälper sannolikt bara i ett par månader, men kan ändå förbättra människors liv på ett meningsfullt sätt då det kan bromsa utvecklingen av sjukdomen.
Eisai, som ansvarar för försäljningen, har enligt Läkartidningen lämnat in ansökan om försäljningstillstånd för lecanemab även i Europa. Detta gjordes den 11 januari 2023.
Fullständiga försöksdata, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine den 5 januari 2023, visade att efter 18 månaders behandling bromsades den kognitiva försämringen som uppstår hos alzheimerpatienter ner. Forskarna själva beskriver effekten som ”måttlig”.
Resultaten har också väckt oro över förekomsten av biverkningar. Det gäller framför allt en ökad risk för hjärnblödningar och hjärnsvullnad.
Källa: SVT, Bioarctic, NEJM, Läkartidningen.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.