Alimemazin

Alimemazin verkar lugnande och sömngivande och används till exempel vid oro och sömnproblem samt som lugnande medel före narkos. Alimemazin motverkar också illamående och kräkningar samt lindrar allergiska besvär.

Det tillhör gruppen neuroleptika och finns i läkemedlen Theralen.

Används så här

Alimemazin är ett läkemedel som kan ha flera användningsområden. Medicinen verkar lugnande och sömngivande och används till exempel vid oro och sömnproblem samt som lugnande medel före narkos. Den kan även användas vid exempelvis orostillstånd hos personer som missbrukar alkohol och narkotika. Alimemazin motverkar också illamående och kräkningar samt lindrar allergiska besvär.

Fungerar så här

Den lugnande och sömngivande effekten uppstår bland annat genom att det verksamma ämnet dämpar effekterna av vissa ämnen i hjärnan. Effekten kommer vanligen inom ett par timmar.

Det är inte helt klarlagt hur medicinen verkar vid illamående och kräkningar. Men alimemazin kan verka lugnande och dämpande på olika områden i hjärnan, till exempel områden i hjärnan som styr illamående och kräkningar.

När man kommer i kontakt med något man är allergisk mot frigörs bland annat ämnet histamin i kroppen. Det orsakar besvär som till exempel kliande ögon, nästäppa, rinnsnuva och klåda. Läkemedlet dämpar effekterna av histamin. Då lindras besvären.

Det finns ingen risk för att bli beroende av medicinen.

 

Källa: 1177.se, Fass

 

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!