14 augusti 2022
Search
Generic filters

Alkohol och läkemedel kan vara en olämplig kombination

Generellt sett är alkohol och läkemedel en olämplig kombination. Men i många fall går det bra att dricka ett glas eller två samtidigt som du tar läkemedel.

Alkohol och läkemedelEffekten av vissa läkemedel kan förändras när de tas tillsammans med alkohol. När ett läkemedel och alkohol påverkar varandra, resulterar detta oftast i kraftigare biverkningar av läkemedlet och ökad berusningseffekt av alkoholen.

Alkohol verkar både på hjärnan genom att ge berusningseffekt och på kroppen i övrigt genom att bland annat vidga blodkärlen och irritera magslemhinnan.

Den ömsesidiga påverkan, eller interaktionen, mellan alkohol och läkemedel kan bero på att både läkemedlet och alkoholen hämmar viktiga kroppsfunktioner som reaktionsförmåga, vakenhetsgrad och andning. Interaktionen kan också hänga samman med att alkohol förändrar nedbrytningen av ett läkemedel i levern. Detta leder till att koncentrationen av läkemedlet i kroppen blir en annan än om det intas i samma dos utan alkohol.

Det är viktigt att läsa bipacksedeln innan behandlingen påbörjas. Där står om det är olämpligt att dricka alkohol tillsammans med den aktuella medicinen.

Läs mer om alkohol och läkemedel hos Karolinska institutet och 1177.

Om du funderar över din egen alkoholkonsumtion och hur mycket du dricker finns det mycket bra information hos Alkoholhjälpen.

LÄS MER: Kan alkohol kombineras med Ibumetin och Alvedon?

 

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som 1 040 andra och prenumerera på nyhetsbrevet. Det är gratis!

Varje onsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

14 augusti 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.