hjärtmediciner
Foto: Alexander Lesnitsky från Pixabay

Kan jag dricka alkohol med mina hjärtmediciner?

Jag hade en hjärtinfarkt för ungefär 1,5 år sedan. Det var en hemsk upplevelse.

Det har gått bra och jag har inga direkt märkbara sviter eller problem av det idag. Tar flera läkemedel – bland annat betablockerare (metoprolol), ACE-hämmare (ramipril), blodförtunnande (ticagrelor) och kolesterolsänkande (atorvavastatin) – och mår bra idag. Har också lagt om kosten en del och försöker verkligen promenera minst 30 minuter varje dag.

Har däremot varit väldigt försiktig med alkohol. Men undrar nu hur försiktig jag egentligen behöver vara? Är det ok att dricka alkohol på helgen, 1-3 glas vin eller motsvarande mängd öl?

Lars-Erik

Jag tycker att du bör prata med din läkare innan du börjar dricka mer alkohol med dina hjärtmediciner. Det kan finnas något i din sjukdomshistoria som gör att du bör vara försiktig. Men generellt finns inget som hindrar att du dricker alkohol bara för att du tar mediciner efter en hjärtinfarkt.

Det låter som att du verkligen tagit tag i ditt liv och gjort stora förändringar till det bättre. Bra jobbat! De mediciner som du tar är vanliga behandlingar efter hjärtinfarkt och kunskapen om dem och deras effekter är stor. Det finns en möjlig interaktion (krock) mellan atorvastatin och tikagrelor, men normalt behövs ingen dosjustering. Du ska dock undvika höga doser atorvastatin.

Alkohol krockar inte med dessa hjärtmediciner.

Om du inte redan gjort det ska du absolut sluta röka, om du nu gör det. Att sluta röka är alltid bra och förbättrar din prognos framöver.

LÄS MER: Kan jag ta Ipren med min blodförtunnande medicin?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Missa inga viktiga nyheter och information!

Gör som 1 573 andra hälsointresserade. Prenumerera gratis på nyhetsbrevet som kommer varje torsdag kväll kl 19 med veckans alla frågor & svar.

Genom att prenumerera får du också:
• våra 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning
• möjlighet att läsa 16 andra ämnesspecifika nyhetsbrev
• kunskap att använda dina läkemedel på bästa sätt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.