alkohol
Foto: Free-Photos från Pixabay

Många frågor om alkohol och läkemedel inför jul

Kan jag dricka alkohol om jag tar antibiotika? Hur mycket alkohol kan jag dricka om jag äter paracetamol? Vågar jag dricka alkohol om jag tar Ipren? Det är vanliga och ofta återkommande frågor hos Fråga Apotekaren inför storhelger som jul, nyår, påsk och midsommar.

– Alkohol i kombination med vissa läkemedel kan orsaka leverskador, påverka andningen, öka risken för magblödningar och försämra hjärtats pumpförmåga. För säkerhetsskull ska man alltid läsa bipacksedeln. Om det finns några restriktioner så står det där, säger Fredrik Hed, leg apotekare som driver frågesajten Fråga Apotekaren.

Till stora helger som jul och nyår vill många av oss äta och dricka gott. Ofta står det alkohol på bordet, vilket för många människor förhöjer ett julbord eller en nyårsmiddag. Vad många inte tänker på är att alkohol tillsammans med vissa läkemedel kan vara en olämplig eller rent av farlig kombination. Det kan leda till både förstärkt eller försvagad effekt av läkemedlet.

Inför storhelgerna undrar därför många om det går att dricka alkohol tillsammans med ett speciellt läkemedel. De flesta som hör av sig till Fråga Apotekaren undrar om smärtstillande mediciner som paracetamol och ibuprofen. Men det kommer också många frågor om antibiotika och olika sorters antidepressiva mediciner.

– Ett eller två glas vin eller öl går normalt bra med de flesta mediciner. Vissa mediciner, som till exempel opioider och paracetamol i hög dos under lång tid är direkt olämpliga tillsammans med alkohol, säger Fredrik Hed.

På Fråga Apotekaren finns över 1 000 frågor/inlägg publicerade, där nästan 10 procent handlar om alkohol. Andra vanliga frågor handlar om interaktioner (krockar mellan läkemedel), kosttillskott, hjärtkärl-läkemedel, biverkningar, samt läkemedel vid smärta/värk, högt blodtryck, depression och artros.

De tio vanligaste frågorna om alkohol och läkemedel på Fråga Apotekaren

 1. Kan jag dricka alkohol när jag tar antibiotika?
 2. Går det att dricka alkohol om jag tar Ipren?
 3. Kan jag dricka alkohol när jag tar gabapentin?
 4. Är det farligt att dricka alkohol efter att ha tagit paracetamol?
 5. Är det skadligt för levern att kombinera alkohol och läkemedel?
 6. Kan jag dricka alkohol samtidigt som jag tar enalapril?
 7. Varför får jag inte dricka alkohol om jag tar Flagyl?
 8. Är det farligt att dricka alkohol med venlafaxin?
 9. När kan jag dricka alkohol after att jag slutat med isotretinoin?
 10. Går det att dricka alkohol med huvudvärkstabletter?

Detta kan hända

Alkohol och läkemedel kan påverka varandra på flera olika sätt.

 • Alkohol kan både försvaga och förstärka läkemedlets effekt. Alkohol kan påverka levern så att den bryter ner vissa läkemedel snabbare. Det kan göra att läkemedlens effekt blir svagare. Alkohol kan också påverka levern så att den bryter ner en del läkemedel långsammare. Då blir dosen i blodet högre och det kan göra att läkemedlets effekt blir större och att risken för biverkningar ökar.
 • Läkemedel kan påverka nedbrytningen av alkohol så att halten av acetaldehyd bli för hög. Acetaldehyd är ett giftigt ämne som bildas när alkohol bryts ner i kroppen med hjälp av enzymet alkoholdehydrogenas. Det kan leda till att du till exempel får hjärtklappning, illamående, kraftig ansiktsrodnad och svårt att andas.
 • Läkemedel och alkohol kan ibland förstärka varandras effekter. Om både läkemedlet och alkoholen påverkar samma organ eller funktion i kroppen kan den sammanlagda effekten bli oberäknelig och kraftig. Yrsel och trötthet är exempel på biverkningar av både alkohol och av många läkemedel.

Källa: 1177.se

Mer information om alkohol och läkemedel här.

LÄS MER: GUIDE: Välj rätt värktablett för smärtan

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senast veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.