Det kan fortfarande vara kallt, snö, regn och rusk i februari. Men faktum är att våren närmar sig, därmed också pollen i luften. Al och Hassel har redan börjat spridas i södra Sverige, om än så länge i låga halter. Är du redo för pollensäsongen?
Immunförsvaret gör en hjälteinsats för att skydda oss från sjukdomar, bakterier och virus. Allergi uppstår när kroppens immunsystem reagerar på ofarliga ämnen som pollen, damm, mat eller djurhår, som kallas allergener. Allergenerna fälls ut när pollenkornen fastnar i slemhinnorna i ögonen, näsan och svalget.
Då försöker immunförsvaret skydda dig genom att producera och skicka ut allergiantikroppar. Cellerna frisätter då ett ämne som heter histamin i slemhinnorna. I ett försök att spola bort pollenkornen utlöses en allergisk reaktion – och snart därefter börjar näsan och ögonen att rinna.
5 tips för hur du kan förbereda dig för pollensäsongen
1. Börja med symtomlindrande i god tid
Även om det känns avlägset med allergisymtom är det viktigt att påbörja sin medicinering i god tid, helst några veckor innan pollen finns i luften.
2. Utvärdera hur förra säsongen var
Var det en tuff pollensäsong 2022? Det är viktigt att utvärdera hur förra säsongen var och ta till åtgärder innan årets säsong är i gång.
3. Gör något åt din pollenallergi
Om du inte får bukt med dina allergiska symtom och upplever det som besvärande kan det bli aktuellt att kontakta vården för att se vilka möjligheter som finns för att du ska må som bra som möjligt under pollensäsongen. På pollenkoll.se kan du få hjälp med att hitta läkare som kan allergi.
4. Skriv symtomdagbok
Att fylla i en symtomdagbok kan vara bra av flera anledningar. Kanske vet du inte vilket pollen du är allergisk mot, kanske glömmer du efter säsongen hur du mått eller behöver en klar översikt i dialog med läkare. I appen pollenkoll finns symtomdagbok att fylla i. Se till att fylla i den i god tid!
5. Håll koll på pollenprognosen
Redan nu visar pollenprognosen förhöjda halter av al och hassel. Genom att följa pollenprognosen kan du ha bättre koll på vilket pollen som blommar och vara mer förberedd för säsongen. Du kan även ställa in pollenvarningar om du vill ha notiser när halterna ändras.
Källa: pollenkoll.se
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.