Nu är det officiellt – årets pollensäsong har startat.
Mätningarna började i mitten av februari och för perioden 21-25 februari registrerades pollen för första gången.
Det är låga halter av al och hassel som har uppmätts i Borlänge, Forshaga, Göteborg (låga till måttliga halter), Hässleholm (måttliga till höga halter), Kristianstad (låga till måttliga halter), Malmö, Nässjö, Stockholm och Västervik.
Så här skriver Naturhistoriska riksmuseet på Pollenrapporten.se:
I sydligaste delen av Skåne råder en förhöjd risk för att halterna av alpollen ska bli höga. Det är delvis en transport av alpollen med vindar från Danmark men det finns också främst planterade alträd som blommar. I övriga Götaland och södra delarna av Svealand finns en liten risk för att halterna av alpollen kan börja stiga.
Hasseln har börjat blomma i sydligaste Sverige, på Öland och på Gotland. Spridningen av hasselpollen är ganska begränsad men i närheten av blommande bestånd finns det i dessa områden en liten risk för höga halter av hasselpollen. Även längre upp mot södra Svealand kan låga halter av hasselpollen besvära känsliga personer men risken för höga halter är fortfarande liten.
Det bästa sättet att behandla sin pollenallergi är att börja behandla i tid, gärna två till fyra veckor innan din pollensäsong börjar.
Naturhistoriska riksmuseet erbjuder också en pollendagbok, där du kan fylla i information om dina dagliga pollenallergibesvär, för att senare jämföra dina symtom med pollenhalterna i luften. Dagboken finns också i NRM:s pollenapp till Iphone och Android.
LÄS MER: Så här behandlar du bäst din pollenallergi.
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.