Pollenallergiker
Pollenallergiker. Foto: congerdesign from Pixabay

Försämring för pollenallergiker i norr – ingen vill mäta pollen

De årliga pollenmätningarna i norra Sverige kommer att försvinna. Ingen av de fyra nordligaste regionerna vill betala och när Jan-Erik Wallin som skött mätningarna i över 30 år nu går i pension, då är det slut på mätningarna.

Pollenmätningarna i de fyra nordligaste länen startade 1979 och Jan-Erik Wallin har genom sitt företag Pollenlaboratoriet i Umeå varit huvudman för norra regionen. Men nu har alla fyra regioner beslutat att inte betala för fortsatta mätningar. Beslutet kan få konsekvenser för många allergiker.

— Minst 20 procent av befolkningen är ju pollenallergiker och för många är det som att ha en förkylning i flera månader. Pollenmätningar är ju en färskvara som hjälper drabbade att medicinera i tid, säger Jan-Erik Wallin, biolog och före detta huvudman för pollenmätningarna i område norr, till SVT.

Verksamheten med pollenmätning i norr har de senaste åren finansierats av Region Västerbotten och Region Norrbotten, tillsammans med ett bidrag från Naturhistoriska riksmuseet. Årskostnaden ligger på runt 130 000 kronor per län. Men från och med nästa år (2021) kommer ingen av regionerna att skjuta till pengar för fortsatta mätningar.

— Regionerna i Norrland borde ju ta mera ansvar. Ett samarbete mellan regionerna skulle ju vara välkommet, säger Jan-Erik Wallin till SVT.

LÄS MER: Kan hon överdosera desloratadin med 3-4 tabletter?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
pollenallergiker

Nämen hej 👋
Är du intresserad av
ALLERGI?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om allergi, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.