björk pollen
Blomningen hos björk avancerar norrut och det finns stor risk för höga halter över halva Sverige. Foto: silviarita från Pixabay

Mycket pollen från björk i luften nu

Våren har kommit lång och det finns mycket pollen från björk i stora delar av Sverige.

Enligt den senaste uppdateringen från NRM/Pollenrapporten fortsätter björkens blomning norrut och risken för höga halter är stor både där björkarna blommar lokalt men också längre norrut dit björkpollen förs med vindar. Under veckan har björkpollen noterats vid mätningar i Piteå och Östersund, om än i låga halter. I södra Sverige inleds blomningen hos bok, ek och gräs.

Björk

Blomningen hos björk avancerar norrut och tillsammans med viss fjärrtransport finns stor risk för höga halter över halva Sverige. Det är framförallt under måndagen som vindar kan föra med sig björkpollen längre upp i landet och upp mot norra Norrlands kustland och delar av södra Norrlands inland finns en förhöjd risk för höga halter. Björkens blomning längst i söder avtar men risken för höga halter finns kvar under perioden.

 

björk
Enligt Pollenrapporten.se finns det mycket pollen från björk i luften just nu – i stora delar av Sverige.

Bok

Bokträden har börjat blomma i Sydsverige och framförallt i delar av Skåne finns under perioden en stor risk för höga halter av bokpollen.

Sälg och viden

Olika arter av viden blommar fortfarande i södra Sverige och blomningen hos sälg pågår i norr. Risken för höga halter är överlag liten men är högre i den direkta närheten av blommande exemplar.

Övriga pollensorter

Blomningen hos ek följer strax efter blomningsstarten för bok och ekblomningen inleds nu i Götaland. Risken för höga halter är ännu liten. Pollen från gräs har börjat förekomma i luften i Götaland men risken för höga halter är ännu liten. Det finns fortfarande alar som blommar i fjällnära områden men risken för höga halter är liten.

Källa: Pollenrapporten

LÄS MER: Allt du behöver veta om pollenmediciner

 

björk

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
björk

Nämen hej 👋
Är du intresserad av
ALLERGI?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om allergi, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.