Försäljningen av antibiotika i Sverige har till och med juli 2013 sjunkit med totalt nio procent sedan i oktober förra året, 2012. Det betyder att den minskning som gick att se i våras håller i sig, enligt SKL. Statistiken kommer från Smittskyddsinstitutet och siffrorna är en jämförelse med motsvarande period ett år tidigare.
Jönköping, Uppsala och Västra Götaland har minskat sin antibiotikaförbrukning mest sedan förra hösten. Totalt sett är förbrukningen lägst i Västerbotten, Jämtland och Dalarna.
Att antibiotikaförbrukningen sjunker är nödvändigt för att minska utvecklingen av antibiotikaresistens. Resistensen kan göra antibiotika verkningslöst och leda till att vården får mycket svårare att behandla infektioner. För patienter i vården leder det till att riskerna med infektioner och smitta ökar.
Minskad förbrukning av antibiotika är en del av SKL:s överenskommelse med regeringen om att öka patientsäkerheten. Årets överenskommelse kräver av landstingen både att de förbättrar sina rutiner kring utskrivningen och att de minskar förbrukningen.
220721: FHM har gett ut en bra broschyr som förklarar när man ska, och inte ska, använda antibiotika.
LÄS MER: Så här ska urinvägsinfektion behandlas.