10 augusti 2022
Search
Generic filters
PMS-behandling
En ny form av PMS-behandling har testats I Uppsala. Foto: gpointstudio - www.freepik.com

170

Hälften symtomfria med ny PMS-behandling

I dag får de kvinnor som inför varje menstruation drabbas av depression och irritabilitet ofta antidepressiva läkemedel. Nu har Uppsalaforskare sett goda resultat av ett annat slags läkemedel, vilket framåt kan ge bättre PMS-behandling.

Mellan tre och fem procent av kvinnor i barnafödande ålder mår psykiskt dåligt inför varje menstruation (PMS), och när dessa symtom är allvarliga kallas tillståndet premenstruellt dysforiskt syndrom, PMDS.

I dag behandlas dessa kvinnor ofta med antidepressiva läkemedel, vilka ger god effekt hos 80–90 procent av kvinnorna. Men bara hälften av kvinnorna fortsätter med behandlingen efter sex månader pga biverkningar, enligt en artikel i Forskning & Framsteg.

I en studie i Uppsala på just PMS-behandling testades ett annat läkemedel, ulipristalacetat. Det används i dag vid behandling av muskelknutor i livmodern, som ger mycket kraftiga blödningar.

95 kvinnor med konstaterad PDMS lottades till att slumpmässigt få läkemedlet eller verkningslös behandling, placebo. Varken kvinnorna eller forskarna visste under studiens gång vem som lottats till vad. För att undersöka hur kvinnorna mådde fick de dagligen notera sina symtom, både fysiska och psykiska, i en mobiltelefon-app.

Efter de tre studerade månaderna rapporterade hälften av kvinnorna som fått läkemedlet att de var helt befriade från sina psykiska symtom, medan motsvarande andel var 20 procent i placebo-gruppen.

En risk med denna nya testade behandling är att det i mycket ovanliga fall kan ge leverskador, vilket skett för 1 kvinna av 100 000–200 000 behandlade.

Studien visar alltså att läkemedlet fungerar. Men för att kunna använda detta kliniskt, och eventuellt få det godkänt som PMDS-behandling, måste fler och längre studier göras.

Källa: Forskning och Framsteg

LÄS MER: Varför fick jag p-piller Estrelen av läkaren?

 

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters
Liknande frågor

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

10 augusti 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.