läkemedel slut
Wikimedia, CC BY-SA 3.0

Därför tar läkemedel slut på apoteken

När ett läkemedel tar slut på apoteken kallas det att det är restnoterat. Egentligen betyder det att att läkemedlet i fråga under en period inte går att beställa från tillverkaren, alltså att den som innehar godkännandet för försäljning av läkemedlet inte kan leverera det.

Det kan finnas flera olika anledningar till att ett företag tillfälligt inte kan leverera sitt läkemedel; till exempel problem i tillverkningen, brist på aktiv substans eller att efterfrågan på läkemedlet blir oväntat hög. När det under en period inte går att beställa ett läkemedel från en tillverkare så arbetar man på flera håll för att hitta en lösning för patienten.

Dagens svenska apotek har normalt inga stora lager av mediciner, utan förlitar sig på kontinuerliga leveranser av läkemedel. Detta är inte unikt för Sverige utan görs likadant i de flesta länder idag. Läkemedelsföretagen producerar en viss mängd läkemedel till den svenska marknaden. Om efterfrågan ökar, eller om företagen får svårt att leverera till apoteken, märks detta normalt snabbt på apoteken.

Både läkemedelsföretaget i fråga, och svenska myndigheter som Läkemedelsverket, arbetar vid restnoteringar för att tillgången snabbt ska komma igång igen. Det kan innebära att hitta andra läkemedel som kan fungera som alternativ under tiden.

Den utmärkta webbtidningen Läkemedelsvärlden har gjort en bra film som förklarar problemet på ett tydligt sätt:

Källor: Läkemedelsverket, Läkemedelsvärlden, Sveriges Apoteksförening

LÄS MER: Se upp för falska läkemedel på internet

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Missa inga viktiga nyheter och information!

Gör som 1 433 andra hälsointresserade. Prenumerera gratis på nyhetsbrevet som kommer varje torsdag kväll kl 19 med veckans alla frågor & svar.

Genom att prenumerera får du också:
• våra 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning
• möjlighet att läsa 16 andra ämnesspecifika nyhetsbrev
• kunskap att använda dina läkemedel på bästa sätt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.