3 oktober 2022
Search
Generic filters
texting-1490691_1920

35

Femton procent får inte alla sina läkemedel direkt på apoteket

I nästan femton procent av fallen får inte kunderna alla de läkemedel de efterfrågar när de besöker sitt apotek. Det visar en kartläggning som, TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket genomfört.

– Vi kan konstatera att det blivit en försämring jämfört med den undersökning som Sveriges Apoteksförening genomförde för några år sedan, säger Gunilla Rönnholm, biträdande enhetschef på TLV.

Studien visar att antalet recept som expedieras direkt till kunden vid apoteksdisken har sjunkit från 94,9 procent till 92,6 procent på fyra år. Däremot är det endast 85,3 procent av alla kunder får alla sina efterfrågade läkemedel vid apoteksbesöket. Direktexpedieringsgraden per kund är lägre för de kunder som efterfrågar många läkemedel.

TLV pekar i sin rapport på att anledningen till att direktexpedieringen sjunkit beror på ett ökat antal restnoteringar samt att apoteken inte har varan i lager.

– Antalet apotek har ökat successivt under åren och per apotek säljs det färre receptbelagda läkemedel i genomsnitt. Detta är något som påverkar lagerhållningen, säger Gunilla Rönnholm.

I en kommentar skriver Sveriges Apoteksförening på sin webb: “Orsakerna till att apotek inte kan direktexpediera läkemedel är flera. De två främsta anledningarna är att allt fler läkemedel är slut hos leverantörerna samt att det idag finns fler ovanliga läkemedel som efterfrågas sällan.

– Apoteksbranschen välkomnar TLV:s studie. Den största förändringen som vi konstaterar är att antalet restnoteringar har ökat med över 140 procent under fyra år. Det är nu tydligt att alla led i kedjan måste fungera för att ett läkemedel ska kunna finnas när kunden kommer till apoteket, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening.

Källa: TLV, Sveriges Apoteksförening.

LÄS MER: Min medicin var slut på apoteket – vad ska jag göra?

 

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters
Liknande frågor

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

3 oktober 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.