Femton procent får inte alla sina läkemedel direkt på apoteket

I nästan femton procent av fallen får inte kunderna alla de läkemedel de efterfrågar när de besöker sitt apotek. Det visar en kartläggning som, TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket genomfört.

– Vi kan konstatera att det blivit en försämring jämfört med den undersökning som Sveriges Apoteksförening genomförde för några år sedan, säger Gunilla Rönnholm, biträdande enhetschef på TLV.

Studien visar att antalet recept som expedieras direkt till kunden vid apoteksdisken har sjunkit från 94,9 procent till 92,6 procent på fyra år. Däremot är det endast 85,3 procent av alla kunder får alla sina efterfrågade läkemedel vid apoteksbesöket. Direktexpedieringsgraden per kund är lägre för de kunder som efterfrågar många läkemedel.

TLV pekar i sin rapport på att anledningen till att direktexpedieringen sjunkit beror på ett ökat antal restnoteringar samt att apoteken inte har varan i lager.

– Antalet apotek har ökat successivt under åren och per apotek säljs det färre receptbelagda läkemedel i genomsnitt. Detta är något som påverkar lagerhållningen, säger Gunilla Rönnholm.

I en kommentar skriver Sveriges Apoteksförening på sin webb: ”Orsakerna till att apotek inte kan direktexpediera läkemedel är flera. De två främsta anledningarna är att allt fler läkemedel är slut hos leverantörerna samt att det idag finns fler ovanliga läkemedel som efterfrågas sällan.

– Apoteksbranschen välkomnar TLV:s studie. Den största förändringen som vi konstaterar är att antalet restnoteringar har ökat med över 140 procent under fyra år. Det är nu tydligt att alla led i kedjan måste fungera för att ett läkemedel ska kunna finnas när kunden kommer till apoteket, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening.

Källa: TLV, Sveriges Apoteksförening.

LÄS MER: Min medicin var slut på apoteket – vad ska jag göra?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senast veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.