vinterkräksjukan
Foto: Alexas_Fotos (pixabay.com)

Säsongen för vinterkräksjuka är i gång

Vinterkräksjukan är här. De närmaste veckorna väntas antalet smittade öka både bland allmänheten och inom vården. Det visar antalet sökningar på 1177 Vårdguiden och statistik från landets laboratorier.

En normal säsong brukar sträcka sig mellan november och april, men årets vinterkräksjuka har tagit fart först nu, i mitten av december.

Slutsatsen att smittan nu är här bygger bland annat på sökningar på 1177 Vårdguiden.

– Hur omfattande spridningen blir den här säsongen går inte att säga, men de senaste sex åren har det varit relativt milda säsonger. Vi hoppas att den trenden håller i sig, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till SVT.

För att förebygga att smittas är det egentligen bara en sak som gäller; God handhygien genom att tvätta händerna med vatten och tvål. Handsprit räcker inte.

Källa: SVT

vinterkräksjuka
Sökstatistik från Google. Längst till höger i den övre grafen syns att antalet sökningar börjar gå upp igen. Det verkar vara fler sökningar i de norra områdena i Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FAKTA OM VINTERKRÄKSJUKAN

• Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen eller genom kräkningar.

• Virus kan överleva länge i miljön och smitta från t ex textilier.

• Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.

• Viruset kan spridas på olika sätt: via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

LÄS MER: Hjälper vitpeppar mot vinterkräksjukan?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Missa inga viktiga nyheter och information!

Gör som 1 443 andra hälsointresserade. Prenumerera gratis på nyhetsbrevet som kommer varje torsdag kväll kl 19 med veckans alla frågor & svar.

Genom att prenumerera får du också:
• våra 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning
• möjlighet att läsa 16 andra ämnesspecifika nyhetsbrev
• kunskap att använda dina läkemedel på bästa sätt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.