artrosbehandling
artrosbehandling Foto: Piqsels.com

Digital artrosbehandling kostar en fjärdedel av traditionell vård

En nypublicerad forskningsstudie vid Lunds universitet visar att digital artrosbehandling bara kostar 25 procent av vad den traditionella behandlingen inom sjukvården kostar.

Studien har undersökt väsentliga faktorer som används för att göra kostnadsanalyser, bland annat antal besök, administration och transport. Det digitala programmet Joint Academy, som kopplar samman patienter med fysioterapeuter, kostar överlag cirka 25 procent av den traditionella behandlingen. De största kostnadsskillnaderna finns på patientsidan i termer av tid samt resekostnader.

– Resultaten föreslår att kostnaden är betydligt lägre för den digitalt levererade behandlingen och att den största kostnaden vid traditionell behandling bärs upp av patienten. Tidigare forskning har visat ett samband mellan deltagande i det digitala programmet och förbättringar av artrossymtomen, men denna hälsoekonomiska studie talar för att behandlingen även är kostnadseffektiv, säger Leif Dahlberg, senior professor i ortopedi vid Lunds universitet, samt grundare och medicinsk chef på Joint Academy.

En fjärdedel av Sveriges vuxna befolkning beräknas lida av artros, vars utbredning förväntas öka de kommande årtiondena. Förebyggande och effektiv vård utgör därför en viktig del i att hantera de utmaningar som artros medför. Inte minst då en kronisk sjukdom kräver långvarig behandling, vilket också föreskrivs i Socialstyrelsens riktlinjer. Digitala teknologier skapar här möjligheter att potentiellt erbjuda kostnadseffektiv vård. Beroende på i vilken utsträckning den digitala modellen ersätter den traditionella kan betydande resurser sparas inom svensk artrosvård.

– I undersökningen beräknas att om hälften av alla patienter som fick traditionell artrosbehandling 2018 istället hade behandlats digitalt hade 87 miljoner kronor kunnat sparas. Denna digitala distributionsform har dessutom under pandemin visat sig vara en räddning för många med ledbesvär, då övrig behandling inte funnits tillgänglig, säger forskaren och fysioterapeuten Håkan Nero vid Lunds universitet, som också är ansvarig för forskning och vetenskap på Joint Academy.

Studien är publicerad och finns att läsa på Plos One.

Om Joint Academy

Joint Academy är en evidensbaserad behandling för artros enligt Socialstyrelsens riktlinjer. Joint Academy kopplar ihop fysioterapeuter med patienter för en individanpassad behandling online. Patienterna får via behandlingen dagliga övningar som syftar till att stärka musklerna kring de utsatta lederna, öka rörligheten och därmed minska smärtan. Patienten får i lektioner lära sig mer kring artros och vid behov hjälp med viktkontroll. En personlig fysioterapeut följer kontinuerligt upp och stöttar patienten genom hela behandlingen.

LÄS MER: Digital artrosbehandling kan minska behov av operation

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
artrosbehandling

Nämen hej 👋
Är du intresserad av
artros?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om artros, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.