artros
Foto: Nattanan Kanchanaprat från Pixabay

Jag är orolig att det är artros

Jag har börjat få ont och värk i vänster knä efter mina motionsrundor. Jag är 72 år och är orolig att det handlar om artros.

Jag behandlar redan för högt blodtryck, gikt och nagelsvamp, och tar bland annat allopurinol, finasterid, escitalopram och enalapril.

Är det artros och vad ska jag göra i så fall?

orvtos

Det är svårt att svara på om det är artros utan en undersökning. Artros är en långvarig ledsjukdom som oftast börjar i stigande ålder men den förekommer även i yngre åldrar. Tung och monoton belastning på höft- och knäleder under en lång tid samt idrottsskador, såsom menisk- och korsbandsskador i knäna, ökar risken för artros.

Det som är ”bra” med artros är att du inte behöver gå till en läkare, som ändå inte kan göra så mycket. Prata med din vårdcentral och be om en tid hos en sjukgymnast/fysioterapeut. Hen kan hjälpa dig och bedöma om det är artros eller inte, och kan också ge dig ett träningsprogram för att stärka upp musklerna runt knät. Det är standardbehandling idag vid artros.

Om det verkligen är artros ska du be om att få komma till en artrosskola. På artrosskolan får deltagarna lära sig mer om sin sjukdom och hur man kan träna på bästa sätt. Forskning visar att 15 till 20 procent av dem som går artrosskola kan sluta med ledrelaterade läkemedel.

LÄS MER: GUIDE: Välj rätt behandling vid artros

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senast veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.