kondroitin
Kondroitin har viss effekt på artrossmärta under kort tid. Foto: storyset - www.freepik.com

Kondroitin och glukosamin har tveksam långtidseffekt vid artros

Smärta och nedsatt funktion vid artros är vanligt hos äldre. För att upprätthålla funktion och minska smärta på längre sikt rekommenderas i första hand fysisk aktivitet och anpassad träning och i andra hand läkemedelsbehandling med antiinflammatoriska eller smärtlindrande preparat så som ibuprofen eller paracetamol. Många personer med artrosbesvär använder även glukosamin eller kondroitin för smärtlindring och funktionsförbättring vid artros.

För att ta reda på vilken effekt kondroitin och glukosamin har, har SBU:s upplysningstjänst tagit fram och värderat vilken sammanställd forskning som finns om effekter av dessa preparat vid artros.

Kondroitin har viss effekt på smärta

SBU:s upplysningstjänst har hittat fem systematiska översikter med god vetenskaplig kvalitet. Sammanfattningsvis så visade översikterna att behandling på kort sikt (sex månader) med kondroitin gav en effekt på smärtlindring medan effekten av glukosamin på kort sikt var beroende av produktformulering och inte uppvisade statistisk signifikans i alla översikter. Det var oklart ifall effekterna som sågs var kliniskt betydelsefulla.

Vid behandling på lång sikt (mer än 12 månader) sågs inga statistiskt säkerställda effekter av vare sig glukosamin eller kondroitin.

Jävsproblematik var vanligt förekommande, då många av studierna som inkluderats i översikterna hade finansiering från de företag som tillhandahåller preparaten. Detta kan påverka tilltron till resultaten. Författarna till översikterna drog slutsatsen att fler och större studier, oberoende av industrifinansiering, behövs för att kunna bedöma effekten av glukosamin eller kondroitin.

Källa: SBU

LÄS MER: Olika kosttillskott vid artros

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
kondroitin

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

KOSTTILLSKOTT?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
kosttillskott, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.