naturmedel
Naturmedel har en viss effekt vid artros. Foto: katemangostar - www.freepik.com

Naturmedel har viss effekt vid artros

Smärta och nedsatt funktion vid artros är vanligt hos äldre. För att upprätthålla funktion och minska smärta på längre sikt rekommenderas i första hand fysisk aktivitet och anpassad träning. Många personer med artrosbesvär använder även olika typer av naturmedel, växtbaserade kosttillskott och receptfria naturläkemedel för att lindra besvär.

SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) har utrett vilken sammanställd forskning som finns om effekter av växtbaserade kosttillskott vid artros.

SBU:s upplysningstjänst har hittat fem systematiska översikter som håller god vetenskaplig kvalitet. Översikterna inkluderade olika växtbaserade preparat som säljs som kosttillskott eller receptfria naturläkemedel.

Sammantaget var det få studier som redovisade effekter som var statistiskt signifikanta. Vid korttidsbehandling visade curcumin (gurkmeja), ingefära, och extrakt av Boswellia serrata viss effekt på smärtlindring, och i några fall funktionsförbättring, jämfört med placebo. Endast för ett preparat utvärderades effekter för över sex månaders behandlingstid, och inga statistiskt signifikanta effekter identifierades.

Författarna till översikterna drog slutsatsen att fler studier behövs för att kunna bedöma effekten av majoriteten av preparaten. Författarna konstaterade även att det fanns stora skillnader mellan de verksamma substanserna i de preparat som undersöktes, samt att studierna ofta var små och bedömdes ha hög risk för bias. Jävsproblematik var vanligt förekommande, då ett flertal av studierna som inkluderats i översikterna hade finansiering från de företag som tillhandahåller preparaten. Detta kan påverka tilltron till resultaten.

Källa: SBU

LÄS MER: Olika kosttillskott vid artros

 

naturmedel

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
naturmedel

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

KOSTTILLSKOTT?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
kosttillskott, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.