salvia minne
Medeltidens folk hade alldeles rätt när de trodde att salvia kunde förbättra vårt minne. Foto: Åsa Nord.

Bättre minne med salvia

ÅSAS TRÄDGÅRDSAPOTEK Den senaste veckan har varit helt underbar i läkeörtagården. Sol och mycket vattning har gjort att växtligheten äntligen tagit ordentlig fart. I och med blomningen kommer också humlor och bin. De låter tacksamma när de surrar i salvian; men där överdriver jag nog.

Däremot överdriver jag inte när jag påstår att medeltidens folk hade alldeles rätt när de trodde att salvia (salvia officinalis) kunde förbättra minnet. Modern forskning visar att det finns ämnen i salvia som har positiv effekt både på friska personers minne, vid utbrändhet och vid åldersrelaterad demens och Alzheimers sjukdom.

Ett av de ämnen som vi kan ha nytta av när hjärnan ”är trött” eller stressas heter cineol. Det ämnet ökar genomblödningen i hjärnans små kärl, vilket betyder att tillgången till syre förbättras. Salvia underlättar också frisättning av acetylkolin i hjärnan, ett signalämne som man har brist på vid bland annat Alzheimers sjukdom.

Men tyvärr är det ju inte så enkelt som att dricka en kopp salviate och tro att det går att hejda svåra sjukdomar. Våra örter är för svaga för sådana bedrifter. Men håll med om att det är spännande att det i salvia finns ämnen som kanske skulle kunna utvecklas till bromsmedicin.

Jag tar gärna en kopp salviate när jag behöver koppla av och ”få tjattret i huvudet” att lugna ner sig lite. Det är precis som att det hjälper till att rensa tankarna och fylla på med ny energi.

Te med salvia gör också nytta på andra sätt. Och den användningen är nog mera känd. Den som har klimakteriebesvär med svettningar och vallningar har nytta av salvians eteriska olja och av örtens fytohormoner, som liknar östrogen. Tips: Blanda i lite citronmeliss och daggkåpa. Både för nyttans och smakens skull!

Salvia är också både bakterie- och virushämmande så den som har inflammation i munhålan, tandköttet eller svalget kan skölja munnen eller gurgla med salviainfusion. Flera gånger om dagen. En infusion bereds på samma sätt som ett te, men du använder mer ört och låter det dra lite längre.

Varma sommarhälsningar

/Åsa

LÄS MER: Är Clear Brain för minnet helt verkningslöst?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
salvia

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

KVINNLIGT innehåll?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev med mer kvinnligt innehåll,
varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.