Belladonna fingerborgsblomma digitalis
Nästa år står det en belladonna där, med brunlila klockor, istället för den rosalila digitalis.

Belladonna flyttar in när digitalis flyttar ut

ÅSAS TRÄDGÅRDSAPOTEK Så här års finns en speciell högtidsstund för trädgårdsfolket. Det är den dagen då frökatalogen dunsar i brevlådan och drömmarna om kommande sommars trädgårdsprakt tar fart.

Kanske har jag inspirerat några av er läsare till att odla någon läkeört. Mattram vid migrän? Eller kanske röd solhatt för att stoppa förkylning?

Själv ger jag mig ut på farligare stigar och beställer frön till den gamla häx- och medicinalväxten belladonna (Atropa Belladonna). Gångna sommaren hade jag fingerborgsblomma (Digitalis purpurea) i krukan mellan malörtsplantorna (bilden).

Nästa år ska det stå en belladonna där, med brunlila klockor. Precis som med fingerborgsblomman så vill jag inte sätta den i odlingsbäddarna med andra växter; den är galet giftig och jag vill inte att det ska hända något tokigt.

Varför jag vill ha den?

Jo, för en örtnörd som tycker om att koppla ihop dåtidens medicin med framtidens medicin så är det rätt självklart att jag ska visa upp även riktigt giftiga växter i min örtagård.

I magins och häxans värld förknippas belladonna med mörker, hallucinationer och häxriter.

Men Belladonna är också en växt vars droger är till nytta. Ett välkänt innehållsämne är atropin som får pupiller att utvidga sig, får muskler i magen att slappna av och får hjärtat att slå snabbare. Inget av det där ska jag prova på. Men jag ska berätta om det.

Namnet Belladonna sägs komma från att växten blev ett ”skönhetsmedel” bland Venedigs damer i början på 1500-talet. De fick stora och svarta pupiller genom att droppa bärsaft i ögonen.

I trädgårdssammanhang kallas det Gardener’s eye om man råkar få växtsaft i ögonen. Och man lär både se dåligt och få svårt att fokusera blicken. Men det bekom nog inte Venedigs skönheter.

Giftiga örthälsningar

/Åsa

LÄS MER: Är fingerborgsblomma giftig?

Belladonna

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
Belladonna

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

MAGE & TARM?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
mage & tarm, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.