22 maj 2024
blodrot
I blodrot finns både garvsyra och ett rött färgämne som drar samman hud, slemhinnor och blödande blodkärl. Foto: Åsa Nord.

636

Blodrot har sammandragande och läkande verkan

ÅSAS TRÄDGÅRDSAPOTEK Så här års är det dags att skörda de läkeväxter vars rötter jag använder. Blomningen är över och nu finns mycket av de aktiva substanserna nere i roten. Blodrot är ett exempel på rot som jag gärna plockar. Vallört, som kan hjälpa vid värk i leder och muskler, är en annan bra rot. Men det här ska handla om blodrot (Potentilla erecta).

Blodrot; ja, till och med namnet säger ju att den borde ha något med blod att göra! Och visst är det så. Roten under den söta, men rätt oansenliga gula lilla blomman, har en inneboende kraft som snabbt stoppar blodflödet när jag slinter med kniven i köket.

Alla har vi väl stått där någon gång med ett jack i fingret och blod som ”forsar” fram…

Forsa är måhända lite överdrivet att säga, men visst är det ett bra tryck i blodet i fingertopparna. Och det brukar ta lång tid, en hel del hushållspapper och sen hårt åtdraget plåster innan man kan återgå till grönsakshacket.

Men med en liten bomullstuss och några droppar blodrot är problemet snabbt löst. Den här gången stavas ”magin” G A R V S Y R A.

I roten finns både garvsyra och ett rött färgämne som drar samman hud, slemhinnor och blödande blodkärl. Och som får proteiner att koagulera och bilda en skyddande hinna över sår.

Blodrot kan också hämma bakterier

Det röda färgämnet har också förmågan att hämma bakterieutveckling. Det är förstås det färgämnet som också gör att min tinktur blir allt rödare ju längre den står och drar i köksfönstret. Jag har delat torkad rot i mindre bitar och låter de ligga och dra i alkohol i en månad. Och nu, efter några veckor, ser tinkturen verkligen ut som blod. Eller kanske som rödbetssaft.

Att gräva upp rötter ingår inte i allemansrätten, men jag känner ingen markägare som säger nej om man frågar om lov. Jag tror att de flesta inte har någon aning om denna lilla ”pärlas” förmågor.

En annan förmåga som blodroten har är att den kan stoppa mild diarré och hjälpa vid inflammationer i munhålan och blödande tandkött. Då är det inte tinktur som används, utan ett örtte på roten passar bättre.

Blodröda hälsningar

/Åsa

LÄS MER: Kan honung hjälpa till att läka sår snabbare?

Åsa Nord driver Åsas trädgårdsapotek. Alla hennes inlägg finns här.

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 9 september 2021 @ 13:19

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

22 maj 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.