22 maj 2024
hästkastanj
I hästkastanj finns saponinen aescin som stärker venernas och lymfkärlens väggar. Foto: Åsa Nord.

658

Hästkastanjens jättefrön stärker trötta ben

ÅSAS TRÄDGÅRDSAPOTEK Höst. Jag älskar höst. Framför allt dagarna med hög och klar luft. Det är skönt att jobba ute nu och tempot är behagligt långsamt. Nu är det också rätt tid att plocka frukterna från hästkastanj; ett läkande träd som jag inte testat tidigare. Däremot har jag länge känt till att innehållet i de taggiga bollarna är bra i en stärkande bensalva och till att tvätta kläder med. Till och med i tvättmaskin.

Så jag satte största korgen på cykeln och trampade i väg till en grannfastighet, som till och med har det passande namnet Kastanjen. Mitt på gårdsplanen tronar en ståtlig Hästkastanj (Aesculus hippocastanum) där de runda fruktkapslarna och fröna (de stor bruna nötterna) nu studsat i backen och spritts över gräsmattan under trädet. Så mycket längre kan de inte ta sig på egen hand; de här fröna sprids inte precis med vinden eller av småfåglarna.

Väl hemma igen delar jag de glänsande fröna i fyra delar och fyller en glasburk till hälften med bitarna och fyller sen ända upp med sprit. I fyra veckor ska burken stå i ett västerfönster i ateljén.
Sen har jag en tinktur som blir den viktigaste ingrediensen i en salva som ska stärka venerna, de blodkärl i benen där blodet transporteras tillbaka till hjärtat. Åderbråck är ett synligt tecken på svagheter där och att det inte står riktigt rätt till. Andra tecken kan vara trötta, svullna och värkande ben.

En salva med hästkastanj hjälper också många som har ödem, bristningar, hemorrojder eller som har lätt för att få blåmärken.

Jag har en vän som berättar att hon har väldigt lätt för att få blåmärken på händerna, så när hon slår i något tar hon på salva så fort som möjligt.
– Då blir det ett knappt synbart blåmärke jämfört med när jag inte har salvan till hands, berättar hon.

Hästkastanj stärker venernas och lymfkärlens väggar

Vad är det då som gör att hästkastanj hjälper? Jo, i de stora fröna finns bland annat saponinen aescin (ibland kallad aesculin) som tillsammans med flavonoider stärker venernas och lymfkärlens väggar. Och där finns också ämnen som påverkar kärlens elasticitet och andra som gör att kärlen blir stramare. Visst är det häftigt!

Det räcker förstås inte med att smörja in hästkastanj-salva några gånger. Men den som är ihärdig får resultat och minskar risken för nya åderbråck, samtidigt som blodcirkulationen stimuleras och ben och fötter känns piggare.

Den som vill tvätta med kastanjer delar fröna på mitten och låter dem lufttorka. När det är tvättdags är det sen bara att lägga några klyftor i kallt vatten och låta vattnet stå och dra några timmar (6–8 klyftor i 1 dl vatten blir lagom). Sila bort klyftorna och du har ett tvättmedel som fungerar både i tvättmaskinen och till handtvätt. Här är det också saponiner som får det att fungera; de sänker ytspänningen i vattnet och löser upp fett och smuts.

Och med de här raderna om hästkastanj tackar jag för mig som gästspelande bloggare här hos Fråga Apotekaren.

Om du vill läsa mina råd och tankar kring läkeväxter också i fortsättningen så skriver jag varje dag på Åsas Trädgårdsapotek på Instagram.

Njut av hösten

/Åsa

Åsa Nord driver Åsas trädgårdsapotek. Alla hennes inlägg finns här.

LÄS MER: Allt du behöver veta om vitaminer och mineraler

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

22 maj 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.