maskros
Maskros är en populär medicinalväxt som innehåller taraxacin som stödjer levern att ta hand om gifter och spjälka fett. Foto: S. Hermann & F. Richter från Pixabay

Maskros kan hjälpa vid matsmältningsbesvär

ÅSAS TRÄDGÅRDSAPOTEK Är du i full färd med att dra upp maskrosor ur gräsmattan just nu? Utrustad med maskrosjärn. Då har jag ett förslag; kasta inte rötterna utan torka dem i stället.

Bladen kan du dricka te på eller använda som sallad, ifall de är späda. De är ett nyttigt och billigt alternativ till ruccola, om du gillar att det smakar bittert. Men de kan vara rätt beska om du har otur.

Det finns olika teorier om vilken bladform som har minst beska; ett bud är de blad som inte är så flikiga, medan ett annat bud är att de superflikiga med svartröd kant smakar bäst. Det blir nog att prova sig fram och det kan ta en stund.

Det finns över 900 småarter av maskros i Norden, indelade i 14 större grupper. Häromdagen fick jag också lära mig att det finns både en vit maskros och en rosa. Nog är naturen fantastisk!

Maskros är en populär medicinalväxt som det idag forskas en del kring. Ett viktigt innehållsämne är taraxacin som stödjer levern att ta hand om gifter och spjälka fett, bland annat genom att ämnet stimulerar produktionen av galla, bukspott och saliv. Så den som har matsmältningsbesvär i form av känslig mage, svårt att smälta fett eller dålig aptit kan få god hjälp av vårt kanske tuffaste ogräs.

Maskrosen är också bra på att stödja njurarna i deras reningsjobb, eftersom den är urindrivande. I den moderna forskningen har man också sett att rötterna har en viss antiinflammatorisk effekt och att växten kan påverka blodtryck och blodfetter på ett positivt sätt. Kanske skulle vi sluta att kalla den för ogräs?

Själv är jag i full färd med att gräva upp maskrosrötter ur gräsmattan. Men en SMAL spade… Annars står jag där med bara bladrosetten i handen.

Rötterna gör jag sen ordentligt rena (men skalar dem inte) och hackar dem i bitar. Därefter får de ligga och torka. När jag sen vill dricka en dryck med hårda växtdelar, som i det här fallet rötter, så fungerar det inte att göra ett örtte. När jag gör ett te med blad räcker det med att låta bladen dra i kokhett vatten. Men hårda växtdelar, som rötter, frön och bark, måste kokas.

2 tsk maskrosrötter är lagom till 4 dl vatten. Koka försiktigt under lock i ca 15 minuter och låt det sen stå och dra i 10–15 minuter. Sila och drick. Vill du dricka dekokt med maskrosrot för att stödja matsmältningen så dricker du det ungefär en halv timme innan måltiden.

”Beska” vårhälsningar

Åsa

LÄS MER: IBS är en folksjukdom med många behandlings­verktyg

Maskros

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
Maskros

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

MAGE & TARM?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
mage & tarm, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.