Nässla
Nässla. Foto: Åsa Nord.

”Nässla gör mig piggare och stödjer mitt immunförsvar”

ÅSAS TRÄDGÅRDSAPOTEK Idag kliver jag halvvägs över gränsen in till det vilda. Jag har inte brännässla i mina odlingsbäddar, men den finns i trädgården. I rätt riklig mängd. Och eftersom nässla (urtica dioica) ändå är kungen bland läkeörter så tycker jag att den har sin plats också här i trädgårdsbloggen.

Varje morgon tar jag en rågad tesked nässelpulver på min yoghurt. Tillsammans med knallröda lingon, orange nyponpulver, müsli i blandade nyanser och den vita yoghurten är det nästan som ett konstverk på tallriken. Och inte bara snyggt, utan också supernyttigt. Tänk att ett så besvärligt ogräs kan komma till sådan nytta.

Nässlan gör mig piggare, den stödjer mitt immunförsvar och jag tror bestämt att den också hjälper mina stela leder. Om jag gjorde en innehållsförteckning och klistrade på nässelburken skulle där kunna stå: järn, folat (folsyra), kalcium, kalium, magnesium, zink, fosfor, klorofyll och vitaminerna A, B1, B2, B6, C och E. Det är de flesta av de viktiga vitaminer och mineraler som du hittar i de köpta kosttillskotten.

Nässla räknas också till en av de bästa örterna för den som behöver stödja sina njurar. Nässla kan, liksom gullris, åkerfräken och björk, ha effekt på gikt, reumatism och eksem eftersom svagheter i njurarna kan ligga bakom de problemen. Den som specifikt vill stödja sina njurar dricker nässelte i kurer.

Nässelpulver kan, i motsats till nässelte, ätas varje dag eftersom det fungerar och bearbetas som näring i kroppen. Det är lagom att börja med 1 tsk/dag och sen kanske öka upp till 1 msk efter några veckor.

Örthälsningar Åsa

LÄS MER: Jag blir förlamande trött av min antidepressiva medicin

Nässla

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
Nässla

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

KOSTTILLSKOTT?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
kosttillskott, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.