groblad
Groblad. Foto: Åsa Nord.

825

Lästid (cirka): 2 minuter

Plocka groblad – ditt eget gröna plåster

ÅSAS TRÄDGÅRDSAPOTEK Är det möjligt läka variga och inflammerade sår med groblad? Eller att dra ut en sticka ur fingret med groblad?

Ja! Det fungerar. Visst låter det nästan som magi. Men det är inte det minsta hokus-pokus, utan bara bladens kraftfulla innehåll som dödar bakterier och påskyndar läkning.

Nästan varje gång jag pratar om läkeörter och nämner groblad (Plantago major) så är det någon som kan berätta om en mamma eller mormor som använde groblad på sår.

Här på gården växer det gott om groblad; både längs infartsvägen, på stallbacken och på stigarna ute i hagarna. Och det är inte så konstigt eftersom grobladets små frön blir ”klistriga” av regn och fukt och då gärna följer med en bit under våra skor och under djurens klövar och hovar.

Namnet Plantago kommer från latinets planta som betyder fotsula. Visst är det ett passande namn! Sen kan man ju grunna på om det namnvalet beror på att örten används för att lägga på skadade fötter, om det är därför att örten sprids med hjälp av ”fotsulor” eller om det beror på att bladen ligger platta mot marken, som fotsulor.

Mormors grobladsplåster har stora likheter med våra modernaste förband. Jag tänker då inte på de vanliga skyddande plåstren utan på de som innehåller någon antibakteriell substans eller binder bakterier till sin yta. De produkterna påskyndar både sårläkning och hjälper till att hålla såret rent. Precis som grobladsplåster eller indianplåster som det också kallas ibland.

Vad är det då som gör att grobladet fungerar som det modernaste plåstret. Jo, det innehåller garvämnen som är sammandragande och som stillar blödning. Där finns slemämnen som löser upp var och skapar en skyddande barriär. Där finns också glykosiden aucubin som är stark antibakteriell och xantofyll som främjar vävnadsuppbyggnad och som skyndar på läkning.

Så här gör du om du vill använda groblad – naturens bästa plåster

  1. Var noga med att tvätta bladet rent!
  2. Banka, mortla eller skrapa lite på bladet så att de aktiva ämnena lättare kommer ut.
  3. Lägg bladet på såret och fäst med en tejp eller en liten gasbinda. Låt sitta i 6–8 timmar. Är det ett varigt sår så kan det se lite läskigt ut när du öppnar upp förbandet. Men tvätta rent och lägg på nya rena blad. Fortsätt så tills såret ser fint ut.

Grobladets saft ger också lindring vid getingstick och myggbett. Det kan vara bra att veta nu i sommartid.

Hälsningar

/Åsa

LÄS MER: Fungerar Mediwrink plåster för mina rynkor?

Åsa Nord driver Åsas trädgårdsapotek. Alla hennes inlägg finns här.

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 27 maj 2021 @ 13:08

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

8 november 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.