Fläderbär
Fläderbär innehåller ämnen som stimulerar immunförsvaret. Foto: Åsa Nord.

Så tar du vara på dina svarta fläderbär

ÅSAS TRÄDGÅRDSAPOTEK Ska du göra dig en trollstav? Då är en gren från en fläder (Sambucus) ett bra val. Det visste till och med Harry Potter. Och det finns teorier om att de ursprungliga panflöjterna också var av fläderträ, liksom Kristi kors.

Men där lämnar vi magin, historien och grenar och blad och tittar i stället på blommor och bär från den äkta flädern som heter Sambucus Nigra. Blommorna gör vi flädersaft och te på; vanligtvis gör vi nog saften därför att den är så god, men både saft och te är också svettdrivande och hjälper krassliga luftvägar.

I fläderns blommor och bär finns ämnen som höjer kroppstemperaturen och stimulerar immunförsvaret. Redan under 1600-talet rekommenderades varm flädersaft som en stärkande dryck för att hålla förkylningar och feber borta.

Så här års har den vanliga flädern (Sambucus nigra) blommat klart. Nu kan vi i stället plocka de stora klasarna med svarta bär. Häromdagen plockade jag 4,5 liter som jag gjorde fläderbärssirap på. Precis som blommorna så är bären svettdrivande och urindrivande. Bären är dessutom lite smärtstillande och laxerande.

En gång i tiden fanns Syrupus sambuci ( flädersirap) även att köpa på apoteken. Där såldes den som ett milt urindrivande medel.

Det är inte bara mycket skrock som är förknippat med flädern, utan också livliga diskussioner, främst på internet, om hur giftig den är. Vissa flädersorter är mer eller mindre giftiga. Så den som vill vara säker tar bara den ”äkta” flädern (Sambucus nigra) med bär som blir svartglänsande, när de mognat på hösten. Visst, den som äter mycket råa bär eller omogna bär av den kan bli dålig i magen; men varför äta råa eller omogna bär?

Fläderbärssirap; blir ni sugna på att testa? Receptet är mitt eget, och det är rätt likt många recept som cirkulerar på nätet. Sirapen blir mycket god, tycker jag. Men det är mycket vatten i den, så det är svårt att koka ihop den till sirapskonsistens. Jag väljer ändå att ha den så här tunn, kallar den för shot och ta den i ett snapsglas i stället för med sked. Men jag tror att det går alldeles utmärkt att koka den också med mindre mängd vatten.

Shot/sirap på fläderbär

  1. Blanda 4 dl färska bär (eller 2 dl torkade), 6 dl kallt vatten, 4 msk hackad ingefära och 2 hela kanelstänger.
  2. Reducera/koka ihop till 2/3. 30 – 40 minuter.
  3. Stöt med potatismosstöt. Låt vila i 1 timme. Sila & pressa ur all saft.
  4. Mät saften och blanda med minst 50 % honung ( för hållbarhetens skull). Max 40 grader på sirapen när du rör i honung.
  5. Häll på flaska.

Gör du större mängder så är mitt förslag att du fryser en del av sirapen.

Hösthälsningar

/Åsa

LÄS MER: Allt du behöver veta om vitaminer och mineraler

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
fläderbär

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

MAGE & TARM?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
mage & tarm, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.