Nästan alla föräldrar väljer att ge sina barn skydd mot de sjukdomar som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet, genom att barnen vaccineras. Tack vare det är de flesta sjukdomarna under god kontroll, visar en ny årsrapport från Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket. Rapporten visar också att vaccinerna är säkra.
Under 2016 var vaccinationstäckningen i Sverige fortsatt hög. Över 96 procent av barnen födda 2013 var fullvaccinerade i fjol enligt det schema som gäller för dem.
Andelen flickor som är vaccinerade mot HPV ligger kvar på cirka 80 procent.
Inga fall av röda hund eller fall av Hib (allvarlig sjukdom av Haemofilus influenzae) bland barn under 5 år rapporterades i fjol, och endast enstaka fall anmäldes av mässling, stelkramp och difteri (huddifteri). Ett 20-tal fall av påssjuka rapporterades, vilket är lika många som under 2015 och 2014.
Ökad uppmärksamhet på kikhosta
Däremot ökade antalet fall av kikhosta jämfört med 2015 och var på samma nivå som under 2014, ett år då antalet fall ökade markant efter flera år med låg förekomst. Det faktum att fallen, trots uppgången, inte ökade bland spädbarnen kan tyda på att hälso- och sjukvården har blivit bättre på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om ökad uppmärksamhet på kikhosta.
Läkemedelsverket har följt upp alla inrapporterade biverkningar under 2016. Genomgången visar att vaccinerna är säkra.
– Det finns inget oroande i biverkningsrapporteringen. De vanligaste inrapporterade biverkningarna var feber samt svullnad och smärta på injektionsstället, säger Charlotta Bergquist, vaccinationssamordnare på Läkemedelsverket.
LÄS MER: Hjälper kosttillskott för att behandla mässling?
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den