14 augusti 2022
Search
Generic filters
kunskap läkemedel
Barn och unga behöver mer kunskap om läkemedel. Foto: StartupStockPhotos from Pixabay

59

Barn och unga behöver mer kunskap om läkemedel

En kartläggning som Läkemedelsverket har gjort visar att det saknas ett samlat allmänt informationsmaterial om läkemedel anpassat för barn och unga, trots att gruppen dagligen kommer i kontakt med information om läkemedel och hälsa på internet. Läkemedel används många gånger på felaktigt sätt och köp av olagliga läkemedel på internet ökar. Alla kommer någon gång att behandlas med läkemedel. Det är därför viktigt att öka barns och ungas kunskap om läkemedel, och att stärka deras förmåga att värdera läkemedelsinformation.

I en enkätundersökning framkom att barn och ungdomar anser det mest angeläget att lära sig mer om när och hur läkemedel ska användas och om bra och dåliga effekter av läkemedel. De vuxna i undersökningen ansåg också att detta var viktigt, men även att barn och ungdomar får lära sig vad läkemedel är.

Därför föreslår nu Läkemedelsverket att det ska genomföras ett pilotprojekt under 2020/2021 med målet att fler barn och ungdomar ska ha kunskap om läkemedelsanvändning. Ett informationsmaterial om allmänna kunskaper om läkemedel, anpassat för barn och ungdomars behov, ska utarbetas.

I den avslutade undersökningen, på frågan var barnen och ungdomarna skulle söka information om läkemedel vid en sjukdomssituation, svarade de flesta att de skulle vända sig till vårdnadshavare/vuxen/lärare (44 %), hälso- och sjukvårdspersonal (42 %) och internet (33 %). Flera alternativ kunde väljas.

Knappt hälften av de tillfrågade barnen/ungdomarna önskade muntlig genomgång i skolan för att lära sig mer om läkemedel, medan det var 90 procent av de vuxna som ansåg det vara en viktig informationskanal. Filmer, på till exempel YouTube, rankades också högt som källa (39 % barn/ungdomar, 66 % vuxna) och även information från föräldrar (30 % barn/ungdomar, 69 % vuxna). Även här kunde flera alternativ anges.

Källa: Janusinfo/Region Stockholm

LÄS MER: Kan jag ge Alvedon och Ipren till barn med feber?

 

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters
Liknande frågor

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 augusti 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.