kunskap läkemedel
Barn och unga behöver mer kunskap om läkemedel. Foto: StartupStockPhotos from Pixabay

Barn och unga behöver mer kunskap om läkemedel

En kartläggning som Läkemedelsverket har gjort visar att det saknas ett samlat allmänt informationsmaterial om läkemedel anpassat för barn och unga, trots att gruppen dagligen kommer i kontakt med information om läkemedel och hälsa på internet. Läkemedel används många gånger på felaktigt sätt och köp av olagliga läkemedel på internet ökar. Alla kommer någon gång att behandlas med läkemedel. Det är därför viktigt att öka barns och ungas kunskap om läkemedel, och att stärka deras förmåga att värdera läkemedelsinformation.

I en enkätundersökning framkom att barn och ungdomar anser det mest angeläget att lära sig mer om när och hur läkemedel ska användas och om bra och dåliga effekter av läkemedel. De vuxna i undersökningen ansåg också att detta var viktigt, men även att barn och ungdomar får lära sig vad läkemedel är.

Därför föreslår nu Läkemedelsverket att det ska genomföras ett pilotprojekt under 2020/2021 med målet att fler barn och ungdomar ska ha kunskap om läkemedelsanvändning. Ett informationsmaterial om allmänna kunskaper om läkemedel, anpassat för barn och ungdomars behov, ska utarbetas.

I den avslutade undersökningen, på frågan var barnen och ungdomarna skulle söka information om läkemedel vid en sjukdomssituation, svarade de flesta att de skulle vända sig till vårdnadshavare/vuxen/lärare (44 %), hälso- och sjukvårdspersonal (42 %) och internet (33 %). Flera alternativ kunde väljas.

Knappt hälften av de tillfrågade barnen/ungdomarna önskade muntlig genomgång i skolan för att lära sig mer om läkemedel, medan det var 90 procent av de vuxna som ansåg det vara en viktig informationskanal. Filmer, på till exempel YouTube, rankades också högt som källa (39 % barn/ungdomar, 66 % vuxna) och även information från föräldrar (30 % barn/ungdomar, 69 % vuxna). Även här kunde flera alternativ anges.

Källa: Janusinfo/Region Stockholm

LÄS MER: Kan jag ge Alvedon och Ipren till barn med feber?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
kunskap

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

innehåll om BARN?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
barn, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.