gratis läkemedel
Foto: Prashant Sharma från Pixabay

Dyrt med gratis läkemedel till barn

Reformen om kostnadsfria läkemedel till barn, som infördes 2016, har fått ett brett genomslag. Andelen barn som hämtar ut läkemedel har ökat och antalet uttag av läkemedel har ökat med 22 procent. Ökningen ses ffa bland barn i familjer med lägre inkomster och utbildning än i andra familjer. Det konstaterar Socialstyrelsen i en uppföljning av reformen.

Andelen barn som hämtat ut läkemedel har sedan 2016 ökat från 39 procent 2015 till 43 procent 2018.

Sömnmedlet melatonin är ett av de läkemedel som ökat mycket kraftigt, antalet uttag har stigit med 477 procent sedan reformen infördes. Andra läkemedel där framför allt kostnaderna ökat kraftigt är mjukgörande salvor. Andelen barn som det hämtas ut mjukgörande salvor till har nästan dubblerats sedan reformen.

I rapporten ingår även en enkätundersökning där läkare har intervjuats om sin syn på effekterna av reformen. Drygt en tredjedel av läkarna uppger att reformen har inneburit en ökad efterfrågan på läkemedel till barn, både receptbelagda och de som även kan köpas receptfritt, men som nu är gratis om de skrivs ut på recept. Det finns läkare i enkätundersökningen som anser att föräldrar nu ställer krav på att få mer läkemedel än vad barnet är i behov av. Andra läkare menar att följsamheten mot läkemedelsbehandlingen förbättrats i och med kostnadsfriheten.

FAKTA

Förskrivning av vissa läkemedel har ökat med över 500 procent

  • Reformen har inneburit ökade förmånskostnader för regionerna på 510 miljoner kronor det första året. Därefter har ökningen varit 180 miljoner kronor för 2017 och 80 miljoner kronor för 2018.
  • 70 procent av kostnadsökningen förklaras av slopandet av patienternas egenavgifter, som nu i stället betalas av regionerna.
  • För kortisonsalvor, mjukgörande salvor, nässpray och allergimedel ökade kostnaden med över 500 procent under perioden.
  • Uttag av antibiotika har fortsatt att minska när år 2018 jämförs med 2015.

LÄS MER: Kan jag ge Alvedon och Ipren till barn med feber?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senast veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.