melatonin
Melatonin kan behövas som komplement till annan behandling. Foto: stine moe engelsrud från Pixabay

Melatonin kan hjälpa barns sömnstörningar

När i övrigt friska barn och ungdomar har sömnstörningar bör man vända sig till vården för råd och stöd i första hand. Men om sömnstörningen är svår och det behövs ytterligare hjälp kan kortvarig behandling med melatonin ibland behövas som komplement till individuella råd och stöd. Det visar Läkemedelsverkets uppdaterade behandlingsrekommendationer för barn och sömn som publiceras idag.

Sömnstörningar hos barn är ett ganska vanligt problem. Såväl i övrigt friska barn som barn med olika former av funktionsnedsättningar och psykiska sjukdomar tampas med detta. Den allra vanligaste formen av sömnstörningar är insomni; att inte kunna somna på kvällen, att vakna under natten och få upphackad sömn eller att vakna för tidigt på morgonen och inte kunna somna om.

– Barn behöver sömn för att må bra och för att kropp och hjärna ska utvecklas och fungera. Behoven kan se väldigt olika ut och därför är det viktigt att individer får det stöd som behövs. I första hand bör det vara råd och stöd, men ibland kan det behövas mediciner. Den här behandlingsrekommendationen ger vården vägledning i den behandlingen, säger Elin Kimland, Läkemedelsverket.

Efter att ny kunskap om melatonin tillkommit och att vissa läkemedels godkännande har förändrats har Läkemedelsverket uppdaterat behandlingsrekommendationen om barn och sömn som ursprungligen togs fram 2014.

Källa: Läkemedelsverket

LÄS MER: 7 tips för en bättre sömn

 

melatonin

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
melatonin

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

SÖMN?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
sömn, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.