13 augusti 2022
Search
Generic filters
förgiftat
Så gör du om ditt barn blir förgiftat.

5

Så gör du om ditt barn blir förgiftat

Ibland händer det att ett barn blir förgiftat. 2021 fick Giftinformationscentralen in strax över 7 000 frågor som handlade om tillbud med läkemedel. Det kom också in nästan 12 000 frågor om tillbud med kemikalier och kemiska produkter hos barn under 10 år. Som förälder finns några viktiga och bra saker att tänka på i förebyggande syfte.

Ett grundläggande tips när det gäller alla typer av läkemedel och kemikalier när småbarn finns i hemmet är att förvara dem utom räckhåll för nyfikna händer.

– Många förgiftningar i hemmet skulle kunna förebyggas bara genom att förvara läkemedel i ett låst medicinskåp och hushållskemikalier gärna inlåsta och utom räckhåll för familjens minsta medlemmar, säger Peter Hultén, Giftinformationscentralen.

Tre råd för att undvika att barnet blir förgiftat

 1. Se till att inte ha stor mängd läkemedel lättillgängligt hemma för att minska risken för olyckstillbud eller impulshandling (gäller även receptfria läkemedel som paracetamol och ibuprofen),
 2. Förvara hushållskemikalier oåtkomligt för barn, helst inlåsta. Vissa kemikalier är så farliga att barnfamiljer helst bör undvika att ha dem hemma, till exempel propplösare, ugnsrengöring och 24-procentig ättika.
 3. Undvik att hälla upp och förvara kemikalier i petflaskor eller glas som inte är tydligt uppmärkta (för att minska risken att det förväxlas med dryck).

Om du misstänker att ditt barn har fått i sig något olämpligt går det alltid bra att ringa 112 och be att bli kopplad till Giftinformationscentralen för rådgivning.

När det gäller läkemedel är det viktigt att inte invänta symtom.

– En vanlig missuppfattning är att det skulle vara bra att framkalla kräkning vid förgiftning. Ibland kan det snarare förvärra situationen. Därför är det viktigt att alltid kontakta oss på Giftinformationscentralen innan du framkallar en kräkning, säger Peter Hultén.

Gör så här om du misstänker förgiftning

 • Kontakta alltid Giftinformationscentralen innan du framkallar kräkning. Det är sällan nödvändigt vid förgiftningar och det kan till och med förvärra situationen i vissa fall.
 • Vid förtäring, skölj ur munnen och ge lite dryck, men bara om personen är vid fullt medvetande. Det finns ingen fördel med att dricka mjölk jämfört med vatten.
 • Medicinskt kol är bra att ha hemma men kontakta Giftinformationscentralen innan du ger det (kol är inte lämpligt vid alla förgiftningar).
 • Ögonstänk av frätande ämnen (till exempel propplösare, ättika) innebär risk för allvarlig skada. Skölj omedelbart med rinnande vatten under minst 15 minuter. Ring därefter Giftinformationscentralen.
 • Har du fått kemikalier på huden spola med rinnande vatten. Tvätta sedan med tvål och vatten. Kontakta Giftinformationscentralen.
  Kontaktuppgifter för allmänheten

När det är akut: ring 112 och be att bli kopplad till Giftinformationscentralen.

I mindre akuta fall kan du ringa Giftinformationscentralen direkt på 010-456 6700.

Läkemedel kan innebära risk för barnet att bli förgiftat

För småbarn medför många läkemedel stor förgiftningsrisk, även om mängden är liten. Exempel på riskabla läkemedel för barn är hjärt- och blodtrycksmediciner, malariapreparat, medel mot depressioner, sömntabletter och smärtstillande medel. Vid olyckor med sådana läkemedel behöver barnet ofta observeras eller behandlas på sjukhus. Även receptfria mediciner som järnpreparat, smärtstillande och febernedsättande medel kan innebära förgiftningsrisk.

De fem farligaste kemikalierna i hemmet

 1. Propplösare
 2. 24-procentig ättika
 3. Ugnsrengöring
 4. Knappcellsbatteri
 5. Tändvätska

Källor: Läkemedelsverket, Giftinformationscentralen

LÄS MER: Är fingerborgsblomma giftig?

 

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters
Liknande frågor

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

13 augusti 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.