ta Sobril
Bild: vectorpouch - www.freepik.com

Hur länge går det att ta Sobril utan att bli beroende?

Hur länge kan man som äldre ta Sobril vid behov, utan att bli beroende, om man tar typ 2-3 Sobril 5 mg i veckan pga oro/ångest?

Jag har både hypothyreos och hyperkolesterolemi, och tar följande läkemedel: 

 • Sertralin 100 mg * 1
 • Mirtazapin 30 mg * 1
 • Levaxin 75 mikrogr två dar i veckan, 100 mikrogr fem dar i veckan
 • Atorvastatin 10 mg * 1
Max

Det är svårt att säga exakt hur stor risken är, och hur länge man kan ta Sobril. Det beror mycket på dosen och hur känslig man är. Normalt är äldre människor mer känsliga än yngre vuxna.

Sobril innehåller den aktiva substansen oxazepam och är den mest beroendeframkallande bensodiazepinen. Om du tar det för att somna lättare och sova bättre finns det andra alternativ som är mindre beroendeframkallande, t ex zopiklon (Imovane), zolpidem (Stilnoct) och zaleplon (Sonata).

Jag tycker att du bör prata med din läkare om att byta till något av dessa istället.

Oxazepam används vid behandling av ångest och oro. Läkemedlet kan också användas vid sömnbesvär, som ofta beror på att oro och spänningar gör att du har svårt att slappna av. Oxazepam tillhör läkemedelsgruppen lugnande medel.

Oxazepam påverkar ett system i hjärnan som kallas för GABA-receptorsystemet. GABA är ett ämne som finns naturligt i kroppen och som har en lugnande, ångestdämpande och sömngivande verkan. Oxazepam förstärker GABAs effekt. Läkemedlet kan även göra att musklerna slappnar av.

LÄS MER: Kan jag ta en Ipren med oxazepam?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Missa inga viktiga nyheter och information!

Gör som 1 573 andra hälsointresserade. Prenumerera gratis på nyhetsbrevet som kommer varje torsdag kväll kl 19 med veckans alla frågor & svar.

Genom att prenumerera får du också:
• våra 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning
• möjlighet att läsa 16 andra ämnesspecifika nyhetsbrev
• kunskap att använda dina läkemedel på bästa sätt

2 kommentarer

 1. Thomas Lundqvist

  Hej!
  Den mest beroendeframkallande enligt mina läkare är är xanor och dess verksamhetsämne mest beroendeframkallande. Oxascand ska vara mindre beroendeframkallande. En så låg dos som frågeställaren har bör väl inte ge något beroende. Jag åt xanor under ett år och senast oxascand ett år utan att ha blivit beroende.

 2. Thomas Lundqvist

  Läkarna har blivit för försiktiga med att skriva ut lugnande medicin. Jag fick oxascand 5 mg 20 st vilket inte hjälpte alls. När jag till slut fick 15 mg släppte ångesten. Hade jag fått den högre dosen från början hade jag sluppit ett års lidande och sjukskrivning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.