trött av antibiotika
Du blir inte trött av antibiotika. Det är snarare den underliggande sjukdomen som gör dig trött. Foto: ViDIstudio - www.freepik.com

Hur kan jag bli så trött av antibiotika?

Varenda gång jag får antibiotika, för t ex halsfluss eller urinvägsinfektion, blir jag alltid så trött. 

Är det en känd biverkan av antibiotika eller är det något annat?

Varför blir jag så trött av antibiotika?

Anja

Jag tror inte att du blir trött av antibiotika. Det är sannolikt inte behandlingen som gör dig trött. Trötthet finns inte heller rapporterat som en biverkan av antibiotika.

Snarare det att du har en pågående infektion i kroppen, som kroppen jobbar för fullt med att bli frisk ifrån. Normalt bör tröttheten gå över ganska snabbt (någon dag eller två) när du får antibiotika, eftersom det snabbar upp förloppet att bli frisk.

Det finns också en annan teori om varför man blir trött av antibiotika-behandling, och det är vad som kallas Herxheimers reaktion. Den uppkommer inom ett par timmar till ett dygn efter antibiotikabehandling av spiroketinfektioner, mest allmänt känd i samband med syfilisbehandling, men även vid behandling av leptospiroser och borrelioser, särskilt återfallsfeber. Nu är detta inget som du har.

Vid Herxheimers reaktion får patienten svettningar, feber och frossbrytningar, hudutslag och även svårare symtom. Reaktionen är allvarlig och kan misstolkas som ett sepsisskov (blodförgiftning) och erfordra intensivvård på sjukhus. Den har sällan dödligt förlopp förutom bland underviktiga nyfödda.

Orsaken till Jarisch-Herxheimerreaktionen (som är det fullständiga namnet) är ofullständigt klarlagd, men experimentella undersökningar talar för att sönderfallsprodukter som frigörs då bakterierna dör orsakar symtomen, vilket också kan förklara att symtomen blir svårast när behandlingen ges tidigt i sjukdomsförloppet då bakteriehalten är som högst i kroppen.

Jarisch-Herxheimerreaktionen har fått namnet efter dermatologerna Adolf Jarisch den äldre och Karl Herxheimer som upptäckte och beskrev symtomen i samband med att de var och en på sitt håll behandlade syfilispatienter.

LÄS MER: Allt du behöver veta om biverkningar

 

trött av antibiotika

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
trött av antibiotika

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

INFEKTIONER?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
infektioner, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.