Imovane och Stilnoct
Imovane och Stilnoct kan ge biverkningar hos personer som inte kan bryta ned medicinen som vanligt. Foto: pvproductions - www.freepik.com

Kan sömnmedicin som Imovane och Stilnoct ge biverkningar?

Kan sömnmedicin som till exempel Imovane och Stilnoct ge biverkningar om man man inte kan bryta ner medicinen som genomsnittet?

Det gäller en närstående som har varit felmedicinerad med olika antidepressiva preparat. Genanalys har visat på nedsättning av ett centralt enzym. Vid utsättning av medicin så minskade behovet av oxazepam linjärt med minskningen av medicinen och upphörde. När sömnmedicinen sedan fasades ut så blev det mesta ”bra”. Mycket tyder på att sömnmedicinen också har genererat biverkningar.

Båda nämnda sömnmediciner bryts ner av samma enzym. Givet att det finns en genetisk variation, kan en normaldos ha varit för hög och gett bieffekter?

Personen i fråga medicinerar med Mirtazapin, oxazepam, Imovane och Stilnoct.

 

Karin M

Utan att veta fler detaljer än det du beskriver så är svaret ja. Imovane och Stilnoct kan ge biverkningar hos personer som inte kan bryta ned medicinen på ett normalt sätt. Det innebär att en normaldos kan vara för hög om till exempel nedbrytande enzym saknas.

Om medicinen av någon anledning inte bryts ned som normalt tar det längre tid för kroppen att bryta ned och göra sig av med medicinen. Därför blir den verksamma dosen som kommer ut i blodet för hög under för lång tid, vilket kan orsaka biverkningar.

Eftersom jag inte känner till alla detaljer om personen går det inte att säga att det är så med hundra procents säkerhet, men det kan absolut vara så.

Det ska också sägas att det allt som oftast finns backupsystem i kroppen. Om ett enzym saknas eller inte fungerar som det ska, finns det andra system/enzymer som kan ta över den uppgiften, även om det inte alltid går lika bra eller lika snabbt.

LÄS MER: Allt du behöver veta om biverkningar

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
Imovane och Stilnoct

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

BIVERKNINGAR?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
biverkningar, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.