kortison covid-19
Kortison. Covid-19. Foto: melvil/Wikimedia, CC 4.0.

Vanligt kortison har bra effekt vid Covid-19

En brittisk studie har visat att kortison-preparatet Dexametason har god effekt på dödlighet hos svårt sjuka männiksor i Covid-19. Studien kommer frånd et brittiska Recovery-projektet, som undersöker om en rad redan existerande läkemedel är effektiva mot covid-19.

Studien är ännu inte publicerad och granskad av andra forskare så resultaten får tas med en nypa salt än så länge. Resultaten visade att Dexametason minskade dödligheten hos patienter med covid-19 som vårdas med respirator med en tredjedel jämfört med patienter som inte får läkemedlet. Hos patienter som enbart fick syrgas minskade dödligheten med en femtedel. Läkemedlet visade inga effekter på dödligheten hos patienter som inte behövde andningshjälp. Utifrån detta skulle ett dödsfall hos åtta patienter som vårdas med respirator kunna förhindras och ett hos 25 patienter som vårdas med syrgas, enligt forskarna.

– Dexametason är det första läkemedlet där man kunna påvisa en minskad dödlighet i covid-19. Effekten är tydlig och stor hos patienter som är sjuka nog för att behöva syrgas, så dexametason bör nu bli en standardbehandling för dessa patienter, säger Peter Horby, som är en av forskarna som lett studien i ett pressmeddelande.

I en första kommentar på Twitter skriver den svenska läkaren Jonas F Ludvigsson (utan att ännu ha läst hela studien):

”Ja, hoppfull nyhet, men med reservation. Dexametason = steroid. Svenska/utländska IVA-läkare har med säkerhet redan givit olika typer av steroider till en hög andel covid-19-pat… Jag ger alltid steroider vid livshotande inflammation: encefalit med svår inflammation, IBD, Kawasaki, etc.”

Han är noga att påpeka att man ska vara försiktig med steroider:

”Att forskarna testat Dexametason beror nog på terapitraditionerna i just deras land, medan vi i Sverige ofta ger andra steroider. Ett skäl till att vi kan ha varit försiktiga med steroider, är dock att de i sällsynta fall kan ge just trombos och hjärtsvikt – som ses vid covid… Så vad betyder studien? Gissar: Sannolikt att man ska ge steroider till en ännu högre andel av patienter, kanske i högre dos, kanske under längre tid. Men det skulle förvåna mig om vi räddar långt fler liv i covid-19 efter denna upptäckt. Tyvärr.”

LÄS MER: GUIDE: Detta behöver du veta om det nya coronaviruset

 

kortison

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close
kortison

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

INFEKTIONER?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
infektioner, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.