21 april 2024
Du ska inte ge paracetamol till hunden.
Du ska inte ge paracetamol till hunden. Foto: Ilona Ilyés from Pixabay

1 730

Går det bra att ge paracetamol till hunden?

Vi var ute och lekte med hunden igår kväll och hon trillade ner för en slänt. Nu på morgonen har hon riktigt ont och vill inte stödja på tassen eller benet. Hon morrar om vi försöker ta i benet och gnyr när hon försöker gå.

Det enda vi har hemma är paracetamol och ibuprofen. Kan vi ge det till henne?

Fiffi

Nej, du ska inte ge paracetamol till hunden.

Läkemedel som är avsedda för människor, såsom Alvedon (paracetamol) och Ipren (ibuprofen), ska du inte ge till ditt djur utan att en veterinär har ordinerat det. Anledningen är att det kan orsaka svår förgiftning om du ger paracetamol till hunden.

Du ska endast ge de smärtstillande läkemedel som ordinerats av veterinär till din hund eller katt och i rätt dos. Att på eget initiativ ge läkemedel utan att ha rådgjort med veterinär kan leda till svåra biverkningar. Så ta hunden till en veterinär för en ordentlig undersökning. Veterinären kan också skriva ut smärtstillande läkemedel specifikt framtagna för att hjälpa din hund att hantera smärtan, exempelvis cartrophen, previcox & metacam, som är receptbelagda mediciner för hund och katt.

Både paracetamol och ibuprofen är giftiga för hundar och katter och kan orsaka dödsfall. Detta beror på att djur har en annan metabolism (ämnesomsättning) än oss människor vilket kan medföra att det tar längre tid för dem att bryta ner och utsöndra vissa läkemedel. När aktiva substanser från vissa läkemedel bryts ner i levern kan det bildas restprodukter (metaboliter) som är giftiga för hundar och katter. Detta gäller till exempel paracetamol vars restprodukter förstör leverceller och röda blodkroppar hos hundar och katter.

Symtom på denna typ av förgiftning är att hunden/katten tappar aptiten, kräks, dreglar, får ökad andningsfrekvens, andningsbesvär och snabb hjärtfrekvens. Slemhinnorna kan bli lila och urinen brun eller röd av blod. Katter kan också få vätskeansamlingar i ansikte och tassar.

LÄS MER

Inget samband mellan Bravecto och allvarliga biverkningar för hund och katt

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 27 oktober 2020 @ 09:01

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

21 april 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.