Om du är helt säker på, eller starkt misstänker, att det är mask då ska du avmaska katten. Det går bra att börja direkt.
Om du inte är helt säker bör du först göra ett test, eller gå till veterinären som får konstatera det.
Katter som går ute mycket, och kommer i kontakt med och ibland även äter möss, råttor, fåglar och andra djur, löper stor risk att få mask. Det kan röra sig om ffa spolmask och bandmask, men även dvärgbandmask.
På apoteken finns olika kit/test som man kan använda för att testa om det är mask eller inte. Det finns t ex “Kollamasken smådjur”, som är ett kit med allt du behöver för att ta ett avföringsprov och skicka in för analys. Testet ger svar om djuret har mask.
Veterinären kan skriva ut recept för att avmaska katten
Om du söker till en veterinär gör hen ett liknande test för att avgöra om det är mask. Fördelen med att gå till en veterinär är att att hen kan skriva ut recept om det behövs.
Om katten behöver behandling finns det både receptfria och receptbelagda avmaskningsmedel på apoteken att använda, i form av tabletter, pasta eller spot-on. Vissa tabletter och pasta ska bara ges en gång, andra fler gånger. Om du har svårt att få i katten medicin via munnen kan ett spot-on-preparat som droppas på huden vara ett alternativ.
Detta är preparat som kan vara aktuella att prova för att avmaska katten:
- Axilur vet
- Banminth vet
- Droncit vet
- Dronspot vet
- Drontal vet
- Flubenol vet
- Milbemax vet
- Milpro vet
Prata med personalen på apoteket som kan hjälpa dig att välja rätt, om du inte har ett recept från veterinären.
När behöver du avmaska katten?
Ibland kan katten kräkas upp långa spolmaskar och vid analöppningen kan man i vissa fall se delar av bandmaskar liknande platta risgryn.
Tecken på att katten kan ha mask:
- Diarré
- Avmagring
- Glanslös päls
- Kräkningar
- Hosta
Källa: Agria djurförsäkring.
LÄS MER: Vad skyddar hunden bäst mot fästingar?