Enalapril

Enalapril är ett receptbelagt läkemedel och tillhör läkemedelsgruppen ACE-hämmare.

Det finns i produkterna Enalapril, Linatil och Renitec.

Enalapril används så här

Enalapril används för att behandla högt blodtryck och vid hjärtsvikt, samt för att förebygga uppkomst av hjärtsvikt vid vissa hjärtsjukdomar.

 

Enalapril fungerar så här

Enalapril verkar genom att hämma (blockera) ett enzym, angiotensin converting enzyme, ACE. Nivån av ämnet angiotensin-2 är förhöjd i kroppen vid försämrad blodcirkulation, exempelvis vid hjärtsvikt, som en kompensation av kroppen för att säkerställa god blodcirkulation. Men angiotensin-2 gör också så att blodkärlen drar ihop sig och då stiger blodtrycket.

Läkemedel som hämmar detta enzym kallas ACE-hämmare, och de minskar halten av angiotensin-2. Det leder till att blodkärlen vidgar sig. Då sänks blodtrycket och hjärtat avlastas. Efter några månaders behandling leder det också till att hjärtat får tillbaka en del förlorad arbetsförmåga.

Blodtryckssänkningen kommer snabbt efter att du har tagit läkemedlet, ofta inom en timme, och den varar under upp till ett dygn. När du börjar behandlingen kan det dröja flera månader innan blodtrycket har sjunkit maximalt. Om du tar läkemedlet mot hjärtsvikt kan det dröja flera veckor innan du känner någon förbättring.

 

Källa: 1177.se

 

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!