frågor
Foto: Robin Higgins från Pixabay

Så här besvarar jag dina frågor här på FA

Jag får många frågor hit till Fråga Apotekaren. Alla besvaras till frågeställaren. De flesta läggs också ut här på sajten.

I mitt arbete med att besvara dessa frågor använder jag flera olika källor*. Min apotekarutbildning ger mig en stabil grund att stå på. Grunden är alltid ett vetenskapligt förhållningssätt.

  • Det betyder att jag använder mig av vetenskapliga studier som är publicerade i vetenskapliga tidskrifter med högt anseende, där artiklarna ska vara granskade av andra forskare. Det säkerställer artiklarnas kvalitet.
  • Jag försöker alltid hitta och förlita mig på vetenskapliga studier som är gjorda på människor. Studier som är gjorda på djur, t ex möss eller råttor, kan vara intressanta men om jag ska kunna uttala mig om ett preparats effekt på människa måste det finnas resultat på människor.
  • I grunden är jag kritisk och skeptisk till positiva resultat. Om det låter för bra för att vara sant är det ofta det också.

*Källor som jag ofta använder

  • Fass: Fass står för Farmacevtiska specialiteter i Sverige och innehåller grundinformationen för alla godkända läkemedel i Sverige, för både människor och djur. På Fass får du aktuell information om hur du ska använda läkemedel på ett korrekt sätt. Läkemedelsföretagen uppdaterar informationen löpande. Från eHälsomyndighetens register hämtas uppdateringar två gånger i timmen.
  • 1177.se: 1177 Vårdguiden är hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård. Du kan besöka 1177.se, logga in för personliga e-tjänster och ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Bakom 1177 Vårdguiden står den svenska sjukvården genom alla regioner i samverkan.
  • Pubmed: Amerikansk databas som samlar alla publicerad medicinska artiklar
  • Sfinx: Svensk/finsk databas om interaktioner/krockar
  • Drugs.com: Amerikanska databas om krockar/interaktioner, mer komplett än Sfinx

LÄS MER: Bästa sättet att förbereda sig inför ett läkarbesök

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.