Gabapentin

Gabapentin används förebyggande mot epilepsianfall, ffa anfall som startar i en begränsad del av hjärnan. Det används även mot smärta som beror på att nerver har skadats, till exempel efter bältros eller på grund av diabetes. Gabapentin tillhör en läkemedelsgrupp som kallas för antiepileptika, och finns i produkter som Gabapentin och Neurontin.

Gabapentin används så här

Gabapentin används förebyggande mot epilepsianfall hos personer som har så kallad fokal epilepsi, det vill säga anfall som startar i en begränsad del av hjärnan. Du kan få läkemedlet som tillägg om du inte får tillräcklig verkan av andra epilepsimedel. Gabapentin används även mot smärta som beror på att nerver har skadats, till exempel efter bältros eller på grund av diabetes.

Gabapentin fungerar så här

Epilepsi ger upphov till anfall av övergående störningar i hjärnans nervceller. Hur anfallen ser ut beror på var i hjärnan störningen uppstår. Oftast påverkas medvetandet under anfallet. Epileptiska anfall börjar alltid mycket plötsligt. De varar oftast från några sekunder till minuter och slutar i regel av sig själv.

Gabapentin minskar retbarheten i nervsystemet. Det kan leda till att risken för epilepsianfall minskar och att smärtan från nervskador lindras. Läkemedlet påverkar flera olika system i det centrala nervsystemet, men det är inte klarlagt exakt hur det verkar.

 

Källa: 1177.se

 

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!