Detta behöver du veta om coronaviruset.
Detta behöver du veta om coronaviruset. Foto: leo2014 från Pixabay

698

GUIDE: Detta behöver du veta om det nya coronaviruset

Observera att den här sidan om coronaviruset inte längre uppdateras


Tänk på detta

  • Följ myndigheternas råd och uppmaningar för att avlasta sjukvården så mycket som möjligt!
  • Ring 113 13 om du har allmänna frågor om coronaviruset.
  • Ring bara 1177 om du har symptom och om du behöver sjukvårdsrådgivning.

Covid-19 är en infektionssjukdom som orsakas av viruset sars-CoV-2. Sjukdomen påminner om influensa, med feber och hosta. De flesta blir lindrigt sjuka. Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla med symtom på luftvägsinfektion att stanna hemma. På så vis undviker du att föra sjukdomen vidare och bromsar smittspridningen i samhället. Stanna hemma tills du är frisk och ytterligare två dagar efter det.

Detta kan du göra för att…

WHO har beslutat att det officiella namnet för sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset ska vara covid-19. Covid-19 är en förkortning av "coronavirus disease 2019". Viruset som orsakar covid-19 har fått namnet sars-CoV-2. Observera att det alltså är olika namn på smittan/viruset och sjukdomen den orsakar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Varför blir det en sådan hysteri kring coronaviruset

För varje enskild individ är detta viruset inte speciellt mycket farligare än det vanliga säsongsviruset som kommer varje år. Sjukdomsbilden ser ungefär likadan ut med klassiska influensasymptom.

Det som skiljer detta viruset är att det är ett nytt virus som vi inte alls är immuna mot (vilket vi till viss del är mot säsongsviruset). Det betyder att fler kommer att bli sjuka samtidigt, och belastningen på vården kommer att bli större. Det betyder också att fler äldre och/eller multisjuka kommer att bli allvarligt sjuka och behöva sjukhusvård.

Namn

WHO har beslutat att det officiella namnet för sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset ska vara covid-19. Covid-19 är en förkortning av ”coronavirus disease 2019”. Viruset som orsakar covid-19 har fått namnet sars-CoV-2. Observera att det alltså är olika namn på smittan/viruset och sjukdomen den orsakar.

Allmänfarlig och samhällsfarlig smitta

Smittan har klassats som allmänfarlig och samhällsfarlig. En sådan klassning enligt smittskyddslagen gör det möjligt att vidta de förebyggande åtgärder som är nödvändiga för att hindra en spridning av smitta i samhället. För sådan smitta finns möjligheter att besluta om åtgärder, som exempelvis karantän, isolering, hälsoundersökningar vid inresa och avspärrningar av områden. Beroende på vilken åtgärd det gäller är det antingen smittskyddsläkaren eller Folkhälsomyndigheten som fattar beslut. Per den 10 mars 2020 anser berörda myndigheter att risken för spridning i Sverige är mycket stor.

WHO har beslutat att det officiella namnet för sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset ska vara covid-19. Covid-19 är en förkortning av "coronavirus disease 2019". Viruset som orsakar covid-19 har fått namnet sars-CoV-2. Observera att det alltså är olika namn på smittan/viruset och sjukdomen den orsakar.
Källa: MSB,

Just nu syftar samhällets insatser till att ”platta till kurvan”. Sjukvården har en viss kapacitet att behandla ett visst antal människor samtidigt = den streckade linjen i bilen ovan.

Den röda kurvan i bilden ovan är en okontrollerad smittspridning i samhället utan några begränsande insatser. I ett sådant scenario insjuknar många människor snabbt.

Med lämpliga skyddsinsatser – som t ex att arbeta hemifrån, begränsa sociala kontakter, minskat resande etc – insjuknar lika många människor men under en längre tid – den lila kurvan. Det innebär att sjukvårdens insatser räcker till att behandla alla.


Rese-information

  • UD avråder i dagsläget från alla icke-nödvändiga resor till alla länder i hela världen (per den 14 mars).
  • Folkhälsomyndigheten avråder från resor inom Sverige, ffa till storstäder och till skidorter, för att minska den snabba geografiska spridningen (19 mars).

Coronavirus

Viruset är ett så kallat coronavirus, och det finns massor av coronavirus. De flesta smittar bara djur, men sju stycken kan smitta människor. Dessa sju virus tros först ha funnits hos djur, sedan började de infektera människor.

  • Sars spreds 2002-2003 och smittade fler än 8.000 människor varav 800 dog innan det kunde stoppas.
  • Mers upptäcktes 2012 och sprids mestadels på Arabiska halvön.
  • Det nya coronaviruset har många likheter med sars och därför har det föreslagits att viruset ska kallas sars-CoV-2. Sjukdomen som orsakas av viruset har fått namnet covid-19.
  • Övriga fyra coronavirus kallas 229E, NL63, OC43 och HKU1. De är vanliga och orsakar mestadels mildare sjukdom, som förkylning.

Smittspridning

Smittan sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Idag finns inget som talar för att det smittar via olika föremål till exempel bestick, glas och liknande.

Enligt tillgängliga fakta, enligt Folkhälsomyndigheten, smittar det nya coronaviruset när personen är sjuk, och i samband med insjuknandet. Det betyder att viruset inte verkar smitta under inkubationstiden, det vill säga tidsrymden mellan smittotillfället och när sjukdomen bryter ut. De som har varit utsatta för smitta ska dock vara uppmärksamma på tidiga tecken på sjukdom.

Det är ännu inte helt klarlagt hur länge viruset överlever utanför kroppen men preliminär information indikerar att det kan överleva under begränsad tid och endast under särskilda betingelser.


Om du misstänker att du själv eller någon du känner är smittad, ring 1177 för vidare instruktioner. Observera att om du inte har varit på resa i ett land där många har blivit smittade av coronaviruset, eller om du inte har haft nära kontakt med någon som är sjuk i covid-19, så är det inte sannolikt att du har fått covid-19.

Om du har allmänna frågor om coronaviruset och sjukdomen ringer du istället 113 13.


Sjukdomsbild / symptom

De allra flesta som smittas blir lindrigt sjuka i klassiska influensasymptom som luftvägssymtom, feber, hosta och värk i kroppen. De flesta blir inte allvarligt sjuka men ett antal fall av svårare symtom har rapporterats, men vissa drabbas av allvarligare sjukdom som lunginflammation, liksom dödsfall. Inkubationstiden för coronavirus är 2–14 dagar; detta är alltså den tiden det tar från att man smittas till att symptomen uppträder.

Bilden nedan visar typiska symptom på covid-19, samt på an vanlig förkylning och en normal influensa:

symptom covid19 coronavirus
Ju större grön boll desto vanligare är det symptomet och den sjukdomen. För covid 19 är det feber och hosta som är vanligast.

Källa: Popular Science.

Behandling

Det finns idag inget specifikt läkemedel mot covid-19, varken förebyggande eller om man har blivit smittad. Det finns inte heller något vaccin. Den behandling som ges vid svårare sjukdom är inriktad på att stödja funktionen hos lungor och eventuellt andra påverkade organ.

Den 12 mars meddelade Läkemedelsverket att man har beviljat en licens för att kunna använda det experimentella läkemedlet remdesivir för behandling av vissa fall av Covid-19.

Det pågår internationella studier av olika typer av läkemedelsbehandlingar. Det pågår också forskning kring utveckling av ett vaccin. Läkemedelsvärlden skriver idag (27 febr) att tidigast om fem år kan vi ha ett vaccin mot coronaviruset.

Läkemedelsindustriföreningen LIF har en bra sida som uppdateras kontinuerligt med information om den forskning som pågår just nu kring Covid-19, och corona-viruset som orsakar sjukdomen. Just nu (2 april 2020) pågår ca 220 studier på olika läkemedel.

Dödlighet

Dödligheten i den nya sjukdomen är fortfarande osäker. WHO uppskattar i dagsläget att dödligheten är 1–2 procent. Den siffran baseras på internationella studier och kommer troligen att sjunka när rapporteringen av sjuka och döda kommer ikapp.

Eftersom covid-19 är en helt ny sjukdom är det svårt att jämföra den med den vanliga säsongsinfluensa. Utifrån vad vi vet idag liknar de varandra i att båda hos en andel av de sjuka kan ge en mycket allvarlig sjukdom. Däremot kommer covid-19 drabba betydligt fler i en befolkning där den sprider sig, som i Kina idag. Den snabba och breda smittspridningen beror på att ingen i befolkningen har hunnit utveckla immunitet mot denna nya virusvariant. Där kommer man alltså se fler sjuka och fler som behöver sjukhusvård. Säsongsinfluensa som återkommer varje år, har däremot cirkulerat i samhället under en lång tid. Därför har skyddet mot olika varianter influensavirus kunnat byggas upp i befolkningen.

Så skyddar du dig mot coronaviruset och många andra så kallade droppsmittor

  • Tvätta händerna noga och ofta med tvål och vatten – minst 30 sekunder med mycket lödder, gnugga händerna ordentligt.
  • Nys och hosta i armvecket. Undvik att pilla dig i ögon, näsa och mun.
  • Håll minst en meters avstånd till sjuka människor.


Observera att denna information var aktuell när den publicerades och uppdaterades (se datum ovan). Utvecklingen vid smittspridning som denna går snabbt, vilket gör att informationen på den här sidan inte alltid kan garanteras vara helt aktuell och uppdaterad. För säkerhets skull, håll dig också uppdaterad via våra myndigheters sidor, som t ex Folkhälsomyndigheten, 1177.se och på Krisinformation.se.

Utrikesdepartementet ger rekommendationer om resor utanför Sverige.


LÄS MER: Är antivirala läkemedel detsamma som vacciner?


Källor

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 december 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.