27 september 2022
Search
Generic filters
jättenattljusolja

2 086

Är jättenattljusolja bättre än hormoner?

Läkaren har konstaterat att jag kommit i klimakteriet, något som jag själv har vetat om i flera år. Är inte så sugen på att ta hormonersättning, på grund av ökad risk för bröstcancer, som vi har i släkten. Var på apoteket som rekommenderade jättenattljusolja, som ett mer naturligt alternativ. Vad tror du om det?

Eva-Stina

Jättenattljus kallas också nattljus (Oenothera biennis) och är en tvåårig växt i familjen dunörtsväxter. Den kommer ursprungligen från östra Nordamerika, men finns numera naturaliserad på många håll i världen, även i Sverige. Enligt en studie från 2005, som slagit samman resultat från 19 olika studier, visade nattljusolja ingen effekt på att förbättra klimakteriesymtom.

Jättenattljusolja kan vara bättre än hormoner

Nattljusolja innehåller bland annat fettsyran GLA, gammalinolensyra, som påstås kunna jämna ut hormonsvängningar och bidra till den hormonella balansen vid exempelvis PMS och i klimakteriet. Därför rekommenderas nattljusolja i många länder vid just symtom av klimakteriet så det skadar nog inte att testa. Det kanske fungerar för dig.

Nattljusolja bör inte påverka risken för bröstcancer. I varje fall inte de formerna av bröstcancer som beror av hormoner, eftersom nattljusolja inte innehåller hormoner.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 28 2018.

LÄS MER: Ska jag sluta med nattljusolja?

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

27 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.