Nyligen publicerade studier antyder att Omega 3-fettsyror inte skyddar mot hjärt-kärlsjuksjukdom hos personer som tidigare haft en hjärtinfarkt. Med anledning av detta kommer den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utvärdera produkternas nytta och risker utifrån tillgänglig data.
Omega 3-fettsyror är godkända i många europeiska länder för att, i kombination med andra läkemedel, minska risken för hjärt-kärlsjuksjukdomar hos personer som tidigare haft en hjärtinfarkt. De används också för att minska nivåerna av triglycerider, vissa typer av blodfetter. När dessa produkter godkändes fanns vissa studier som visade på effekt, även om fördelarna ansågs vara små.
Omega 3 inte så bra som tidigare
En nyligen publicerad meta-analys som inkluderade tio enskilda studier med sammanlagt 78 000 patienter kunde inte visa en statistiskt signifikant minskning i hjärtinfarkt, stroke eller andra hjärt-kärlsjukdomar. Dessa resultat bekräftar resultaten från studier som publicerades 2012.
Granskningen som nu påbörjas kommer att utföras av EMA:s kommitté för humanläkemedel, Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP), efter en begäran från svenska Läkemedelsverket. När granskningen avslutats kommer EMA att utfärda rekommendationer angående produkternas användning i EU.
LÄS MER: Kan jag kombinera Havtorn och Omega-3 utan risk?
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.