13 augusti 2022
Search
Generic filters
statiner

2 568

Finns det annat än statiner för att sänka kolesterolet?

Jag har högt blodtryck som jag behandlas för sedan ca 5 år med Enalapril 15 mg och Hydrochlorothiazide 25 mg var morgon.

För ca 1,5 år sedan fick jag låg puls (nattetid) och fick en pacemaker. Efter det började jag behandlas med statiner, först Simvastatin o sedan Atrovastatin, men fick så oerhört mycket värk i leder o muskler (främst nattetid). Fick då byta preparat till Ezetrol (i början av detta år) men tyvärr har detta läkemedel ingen effekt på mig då mina värden blev sämre. Min läkare uppmanade mig då att återgå till Simvastatin och som ett brev på posten fick jag tillbaka led och muskelvärk, främst nattetid.

Finns det verkligen inga andra preparat? Har läst om Redasin. Kan det vara något. Vill tillägga att jag är 52 år, inte överviktig, äter nyttigt med väldigt lite fett i kosten samt motionerar och tränar ca 4 ggr/ vecka. Kan du ge något råd?

Gunilla

Det finns flera (fem) olika statiner att prova, men eftersom du redan provat två kommer de andra tre troligen inte att vara bättre (= ha mindre biverkningar). Det finns också fibrater och resiner att prova, men dessa har inte lika stark vetenskaplig dokumentation på att minska risken för mer allvarliga kardiovaskulära komplikationer (vilket är anledningen till att man vill behandla höga blodfetter).

Statiner har bevisad effekt

Det har nyligen kommit ett nytt läkemedel som heter Repatha. Eftersom det är nytt är kunskapen om detta inte lika god som med de andra, och det finns ännu ingen dokumentation på kardiovaskulära komplikationer, men det sänker blodkolesterol effektivt. Det är ganska dyrt och vården är restriktiv att använda det så du får nog tjata en del för att få det.

Redasin å andra sidan har inte heller någon dokumentation på att sänka risken för kardiovaskulära komplikationer, det finns dock en viss dokumentation att det sänker ditt kolesterol.

Eftersom du har en pacemaker, anses du medicinskt ha en högre risk för komplikationer. Därför bör du behandla med läkemedel som har en dokumenterad effekt på kardiovaskulära komplikationer, och det har inte Redasin.

LÄS MER: Försäljningen av lipidsänkaren Lescol upphör

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 28 mars 2017 @ 09:50

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

13 augusti 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.