13 augusti 2022
Search
Generic filters
högt blodtryck kvällen
Foto: Thomas Meier från Pixabay

483

Medicin mot högt blodtryck ska tas på kvällen för bäst effekt

En ny forskningsstudie bekräftar tidigare resultat – att medicin mot högt blodtryck ska tas på kvällen för bästa långvariga effekt.

Det är behandlingens effekt på långvariga allvarliga komplikationer som forskarna har undersökt; komplikationer såsom dödsfall i hjärt-kärlsjukdom, eller hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke eller en ballongsprängning av kranskärlen. Positiva effekter som beror av att ett högt blodtryck sänks.

Enligt resultaten var sannolikheten för dessa allvarliga händelser 45 procent lägre bland de deltagare i studien som tagit sina läkemedel på kvällen, jämfört med på morgonen.

19 000 personer med högt blodtryck

Studien omfattade fler än 19 000 patienter i Spanien. Deltagarna fick antingen sina blodtryckssänkande tabletter på morgonen eller vid läggdags. Uppföljningen pågick i genomsnitt i sex år, och patienternas blodtryck kontrollerades minst en gång varje år.

I studien ingick flera olika läkemedelsklasser, däribland betablockerare, ACE-hämmare, kalciumflödeshämmare, angiotensinreceptorblockerare (ARB) och diuretika.

Forskarna kan dock inte besvara varför det skulle vara bättre att ta sina blodtryckssänkande tabletter på kvällen istället för på morgonen. I den publicerade studien spekulerar de dock kring att läkemedelsbehandlingen kan behöva tajmas till kroppens inre klocka, den cirkadiska rytmen, för att få bästa effekt.

Det är fortfarande vanligast att blodtrycksmediciner tas på morgonen, mycket för att det ska vara lätt att komma ihåg dem. Forskare och läkare är dock noga med att understryka att det behövs fler studier som upprepar resultaten av denna studien innan svensk sjukvård rutinmässigt kan gå över till att förskriva läkemedel mot högt blodtryck att tas på kvällen istället för på morgonen.

Källa: Dagens Medicin, European Heart Journal.

LÄS MER: Kan jag ta tabletten på kvällen istället för morgonen?

 

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters
Liknande frågor

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

13 augusti 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.