högt blodtryck kvällen
Foto: Thomas Meier från Pixabay

Medicin mot högt blodtryck ska tas på kvällen för bäst effekt

En ny forskningsstudie bekräftar tidigare resultat – att medicin mot högt blodtryck ska tas på kvällen för bästa långvariga effekt.

Det är behandlingens effekt på långvariga allvarliga komplikationer som forskarna har undersökt; komplikationer såsom dödsfall i hjärt-kärlsjukdom, eller hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke eller en ballongsprängning av kranskärlen. Positiva effekter som beror av att ett högt blodtryck sänks.

Enligt resultaten var sannolikheten för dessa allvarliga händelser 45 procent lägre bland de deltagare i studien som tagit sina läkemedel på kvällen, jämfört med på morgonen.

19 000 personer med högt blodtryck

Studien omfattade fler än 19 000 patienter i Spanien. Deltagarna fick antingen sina blodtryckssänkande tabletter på morgonen eller vid läggdags. Uppföljningen pågick i genomsnitt i sex år, och patienternas blodtryck kontrollerades minst en gång varje år.

I studien ingick flera olika läkemedelsklasser, däribland betablockerare, ACE-hämmare, kalciumflödeshämmare, angiotensinreceptorblockerare (ARB) och diuretika.

Forskarna kan dock inte besvara varför det skulle vara bättre att ta sina blodtryckssänkande tabletter på kvällen istället för på morgonen. I den publicerade studien spekulerar de dock kring att läkemedelsbehandlingen kan behöva tajmas till kroppens inre klocka, den cirkadiska rytmen, för att få bästa effekt.

Det är fortfarande vanligast att blodtrycksmediciner tas på morgonen, mycket för att det ska vara lätt att komma ihåg dem. Forskare och läkare är dock noga med att understryka att det behövs fler studier som upprepar resultaten av denna studien innan svensk sjukvård rutinmässigt kan gå över till att förskriva läkemedel mot högt blodtryck att tas på kvällen istället för på morgonen.

Källa: Dagens Medicin, European Heart Journal.

LÄS MER: Kan jag ta tabletten på kvällen istället för morgonen?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

close

Missa inga nyheter!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senast veckans alla inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.