5 oktober 2022
Search
Generic filters
ACE-hämmare och ARB

521

Kombinera inte ACE-hämmare och ARB vid hjärtsvikt

Två vanliga läkemedel för högt blodtryck hjärtsvikt, ACE-hämmare och ARB (angiotensin-receptor-blockerare), bör enligt en ny studie inte kombineras vid behandling av just hjärtsvikt. Studien presenterades idag vid den nu pågående ESC-kongressen i Barcelona i Spanien.

Det har länge diskuterats om de båda läkemedelsgrupperna ska kombineras. Var för sig har de visat goda resultat, och ACE-hämmare tillhör sedan länge standardbehandlingen vid just hjärtsvikt. ARB har blivit ett andrahandsalternativ om ACE-hämmare av någon anledning inte är lämpligt för en patient. Men tillsammans bör de alltså inte kombineras.

Större risk när ACE-hämmare och ARB kombineras

Anledningen är att riskerna är större än fördelarna. Kombinationen minskar risken för sjukhusinläggning på grund av hjärtsvikt, men påverkade inte dödligheten eller den totala sjukhusinläggningen. Dessutom var kombinationen förknippad med biverkningar, som till exempel för höga kaliumvärden i blodet och försämrad njursvikt. Kombinationen bör enligt forskarna bara användas om patienten inte blir tillräckligt bra på bara ACE-hämmare, med ev tillägg av betablockerare.

Studien är en metaanalys, där forskarna har tagit resultaten från sex tidigare studier och slagit samman dessa för att få ett starkare statistiskt underlag. Normalt brukar man inom vetenskapen hävda att sådana studier inte har något reellt eget värde, utan alltid ska bekräftas i prospektiva (framåtblickande) randomiserade (där patienterna delas in slumpmässigt i studiegrupperna) studier.

LÄS MER: Kan jag använda NSAID om jag har hjärtsvikt?

 

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

5 oktober 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.